Жена стана "Цар на виното" в традиционния конкурс на домашните вина "Винария 2019" в Твърдица

За приза "Винар на публиката" се пребори Деян Славов

Третото издание на „Винария-Твърдица 2019” се състоя в комплекс„Чилиците”. Събитието бе организирано от Община Твърдица и НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1914”. По покана на кмета на Общината Атанас Атанасов в празника участва трио "Тенорите" - София.

Тази година в надпреварата за твърдишко вино, приготвено в домашни условия, участваха 50 любители винари, предоставили 103 проби вина. Поради засилен интерес към конкурса в отделна категорията "Гостуващ винар" се включиха 9 винари от Сливен, Шивачево и Конаре със 17 вина.

Класирането на вината беше извършено от енолозите Капка Георгиева и Росен Георгиев, технолози във винарски изби.

В категорегията "Бяло вино" победител е Минка Чернева Жабова. Второто и третото място си поделиха Станимир Петров Стоянов и Стоян Василев Стоянов
 Първото място в категория "Вино розе" зае Христо Михалев Христанов, за второто място се пребори Минка Чернева Жабова, а на трето място бе класирано виното на Златан Славов Костов.

Специална награда по преценка на технолозите спечели Христо Стойков Димитров, производител на вино розе с аромат на роза.

В категорията "Червено вино" като най-добри бяха класирани вината на Минка Чернева Жабова, Стоян Василев Стоянов и Петър Христов Захариев.
 Като най-добри вина в категория "Старо вино" бяха номинирани Стоян Василев Стоянов, който зае първото място, Красимир Иванов Атанасов - на второ място и Иван Господинов Азманов, който зае почетното трето място.

Класирани бяха и вината на гостуващите винари в конкурса. Първото място заслужено спечели  червеното вино на Мартин Койнов от гр. Сливен. На второ място бе класирано червеното вино на  Михо Колев Михов от гр. Шивачево, а третото място зае Марин Петков от гр. Сливен.

Участникът с най-голям брой точки, който бе обявен и за "Цар на виното – Твърдица 2019", е Минка Чернева Жабова. Тя получи от миналогодишния победител Стоян В. Стоянов златната корона и почетна лента.

Зам.-кметът Петко Борисов и секретарят на Общината Пламен Курумилев наградиха победителите в отделните категории. На всички участници в конкурса бяха връчени грамоти от секретаря на читалището Иванета Ненова. 

Наградният фонд и концертната програма са осигурени от Община Твърдица. Наградите за първите места са дарение от Денка Колева. Бутикова изба ”Кортен” дари вино, от което всеки можеше да опита. 

В дегустацията на вината, местно производство, участва и публиката, която имаше възможността да пробва и разнообразни домашни мезета. 

С тайно гласуване бяха определени -" Винар на публиката" и майстор на най-добра гозба. За приза "Винар на публиката" се пребори  Деян Славов, а победителите за най-добра гозба станаха Савка Георгиева, Милена Димитрова и Оксана Азманова.

Празникът продължи с веселие и програмата на трио „Тенорите”.