Жена за мелето в Кюстендил: Беше страшно - голи до кръста, с бухалки, с мачете

Чу се изстрел, момчетата побягнаха по тротоара надолу, стана голямото меле, дет се клаха

"Голи до кръста, с бухалки ли, с мачете – не ги разбирам и аз, но е било много страшно". Това коментира жена от Кюстендил за мелето станало в града, при което 35-годишен мъж бе убит, предаде БНР.

Друга жена разказа: "Чу се един изстрел, само един, момчетата побягнаха надолу пред ГУМ, по тротоара надолу, и долу вече стана голямото меле, дет се клаха. Като минахме оттам, две деца се търкаляха и другите линейките ги натовариха".

Оперативно-следствена група и криминалисти правят оглед на мястото на сбиването, което е продължило и в района на джамията "Ахмед бей" и към кооперативния пазар. Работата по случая продължава.

Пред хирургичното отделение на кюстендилската болница веднага се събраха десетки роми от кв. "Изток", за да разберат кои са ранените им съкварталци. Появиха се и двамата братя Сашо и Стоян Игови от известня ромски клан Гольовците.

Над 100 кюстендилци, организирани в социалните мрежи, излязоха на кръговото кръстовище при Градския плаж, за да изразят недоволство по повод масовото сбиване. Те не скриха, че в града има потенциално напрежение с ромското население и институциите не си вършат работата.

Битов скандал и употреба на алкохол са довели до масовото сбиване пред заведение до Ларгото в центъра Кюстендил. Петима са били ранени. Конфликтът е възникнал между младежи от ромския кв. "Изток" и от близкото село Слокощица. Това съобщиха на съвместен брифинг Окръжната прокуратура и Областната дирекция на полицията в Кюстендил.

Установен е убиецът – 19-годишен младеж от ромския квартал "Изток", който е криминално проявен. Има три криминални прояви, две от тях са за телесни повреди. В момента властите го издирват. Това уточни началникът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Илиян Стамболийски.

Досега са задържани осем души. Иззет е газов пистолет. Заведението ще бъде проверено прецизно. В ромския квартал няма блокада, а сили на жандармерията.

"Това е битов инцидент, завършил с криминално престъпление - не може да се говори за етническо напрежение", обяви окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

В сбиването са използвани ножове и твърди предмети.