Жени, алкохол, жени, власт

Всички дами са равни, но някои са по-равни от другите

Константин Мишев

Дълго време преди началото на организираното движение за избирателни права на жените, представителките на нежния пол в  Америка  се обединяват срещу консумацията на алкохол. Най-популярните лозунги за съпротивата срещу пиенето са: "Устни, които докосват алкохол, няма да допрат нашите устни" или  "Който пие уиски никога няма да ме целуне".

jeni1.jpg

Този своеобразен бунт срещу пиянството на мъжете е дело на женски християнски организации. Началото е поставено още през 1869 година. По-късно действително в Съединените щати е наложена законова  забрана за производството, вноса, преноса и продажбата на алкохолни напитки от 1920 до 1933 година, позната като Сух режим.

jeni2.jpg

"Устни, които докосват алкохол, няма да допрат нашите устни"

Чак в началото на 20 век се ражда  суфражизмът във Великобритания и Съединените щати. Суфражистките се борят за избирателни права на жените. И постепенно идеите за равноправие на половете побеждават в голяма част от свята. Според някои проучвания модерният суфражизъм има корени във Франция и датира  още от 18 век .   Първо жените получиха право на глас в изборите, а от 1960 година насам много жени са държавни или правителствени ръководителки. Интересно е, че още преди Маргарет Тачър да бъде избрана за министър председател на Обединеното Кралство и Ангела Меркел за канцлер на Германия, в много страни от Третия свят вече имаше женско лидерство.

jeni3.jpg

Британски суфражистки с призив за право на жените да гласуват

Първа беше Сиримаво Бандаранайке, която стана министър председател на Шри Ланка. Днес в повечето държави по света има или е имало жени на най-високите държавни позиции. Включително и в няколко мюсюлмански държави - Пакистан, Турция, Индонезия, Бангладеш.

jeni4.jpg

Големи спорове породи в САЩ корицата на модното списание "Вог" с новоизбраната вицепрезидентка Камала Харис

Едва сега в Съединените щати беше избрана за вицепрезидент Камала Харис, а в България жена никога не е била избирана за президент или министър председател освен Ренета Инджова, но тя беше назначена за служебен премиер.

Около един месец преди да положи клетва като президент Джо Байдън обяви, че всички служители в комуникационния отдел на Белия дом ще бъдат жени. И че се гордее с това. Подразних се. И не защото жените не трябва да имат равни права и възможности с мъжете. Не. Но кому е необходимо да се  изтъква при това с гордост, че един  екип е изцяло женски? Като убеден защитник на равноправието на половете в политическия, обществения и корпоративния живот не смятам, че е правилно  в една правителствена служба всички да са само жени или  само мъже. Все пак не става дума за  женски футболен или мъжки баскетболен отбор.

jeni5.jpg

За първи път трансексуален човек е назначен в американското правителство. Д -р Рейчъл Ливайн, която преди се е казвала Ричард

Като човек без предрасъдъци изобщо не ме подразни друго назначение, което разгневи много хора или беше тема за подигравки. Това че заместник-министър на здравеопазването стана трансджендър. След операция и хормонални процедури  д-р Рейчъл Ливайн, която е родена като мъж и се е казвала Ричард, стана жена. Сега тя е член   на кабинета на г-н Байдън.  Но представете си, че ако в една държавна служба  всички до един са хора с променен пол, това вече ще бъде 

пресолена политическа коректност

 Тук е мястото да спомена, че трансполовите хора не са непременно левичари. Кейтлин Дженър е най-известната жена, която е родена като мъж. Тя е вярваща християнка, с консервативни разбирания извън промяната на пола и убедена републиканка. Сигурен съм, че любителите на спорта знаят коя е Кейтлин, но под друго име. Преди операцията тя се казваше Брюс Дженър, който беше олимпийски шампион на игрите в Монтреал през 1976 година  в най-тежката лекоатлетическа дисциплина - десетобоя. Тя е доведен родител на телевизионната инфлуенсърка Ким Кардашан.

jeni6.jpg

Олимпийският шампион Брус Дженър, който след операция стана жена и се нарича вече  Кейтлин

И се сетих за друг случай, където по съображения за сигурност екипът беше женски. В началото на осемдесетте години  Пеньо Костадинов,  агент на българския комунистически режим,  беше заловен от изцяло женска група на Федералното бюро за разследване. Операцията беше организирана по този начин, за да не се осъмни Костадинов. Жените от ФБР го  закопчаха на местопрестъплението в един нюйоркски ресторант,  когато 

купуваше американски ядрени секрети

jeni7.jpg

Комунистическият агент  Пеньо Костадинов, заловен от женски екип на ФБР

Накрая...в същата 1960 година, когато Бандаранайке е избрана за първата правителствена ръководителка в историята, в София умира Димитрана Иванова. Малцина са чували това име и знаят за дейността на тази българска суфражистка. Години наред  тя е главна редакторка на „Женски глас“. Благодарение най-вече на нейните усилия през 1938 година жените в България получават право да гласуват в парламентарните избори. Направена е първата стъпка към политическо равноправие на половете, макар че тогава са били изключени момите. Право на глас са добили само омъжените, разведените и вдовиците. Но защо е почти забравена Димитрана Иванова? Дни след нахлуването в България на Червената армия и преврата срещу демократичното правителство на Муравиев, тя е арестувана за четири месеца и след това е принудена да напусне София.

jeni8.jpg

Българската суфражистка  Димитрана Иванова, извоювала изборни права на жените, която е преследвана след това от комунистическия режим

Дошло е 

времето на жени като Цола Драгойчева

 Или ако парафразирам Оруел: "Всички жени са равни, но някои са по-равни от другите".