Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх

Проявата се организира от БТС по повод приключването не Българското европредседателство

Представително изкачване на Черни връх организира утре, 30 юни, Българският туристически съюз, съобщиха от централата. Мотото е „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на Витоша“. Проявата съвпада с приключването на Българското председателство на Съвета на ЕС и е посветена на 145-годишнината от рождението на Алеко Константинов - патрон на БТС, както и на избирането на София за спортна столица на Европа - 2018. 

Групата ще се състои от по една представителка от държава членка на Европейския съюз. Изпратени са писма-покани за участие до всички посолства на страните членки на ЕС, както и до председателя на НС Цвета Караянчева, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов,кмета Йорданка Фандъкова и др. Участие са потвърдили Екатерина Захариева, Женевиев Хаузер - съпруга на посланика на Австрия; Беа тен Тъшър - посланик на Кралство Нидерландия; Антонела Ренси - съпруга на посланика на Италия.

От Посолството на Кралство Белгия и Кралство Испания няма да могат да пратят участник поради натоварената си програма, но изразиха пълната си подкрепа и съпричастност към събитието, се казва в съобщението. 

Идеята е заимствана от Френското правителство, което организира такова събитие през 2008 г. по повод поемане на председателството на ЕС. Тогава представителки на страните-членки на ЕС изкачват Монблан в Алпите. В инициативата се включва и нашата алпинистка.

Сборният пункт е на хижа “Алеко” , а тръгването към върха ще е в 9.30 часа. Маршрутът преминава по лятната туристическа пътека, изкачва се на централното било на Витоша и се тръгва по пътя към върха.

Добре дошли са всички, които искат да се включат в представителното изкачване не Черни връх на 30 юни, казват организаторите.