Понякога месото, което купуваме, е много жилаво и след топлинна обработка то е трудно за дъвчене. За да направите месото крехко:
Използвайте плодове. Нарежете на филийки сочни плодове: ябълки, ананас, манго или круша. При готвене поставете месото върху канапе от парчетата плодове. Те ще отделят сок, вследствие на което месото ще стане много по-крехко. На основата на този ефект се появяват ястия като свинско с ананас, например.
Използвайте кола. Ако ще печете месото във фурна или на скара, потопете подготвеното за готвене месо, в съд пълен с кола за 10 минути. След това го подсушете леко и добавете черен пипер, преди да го изпечете. Този подход е подходящ и за по-дебели парчета месо.
Използвайте лимон. Достатъчно е да накиснете за половин час месото в лимонов сок преди готвене. Същият ефект ще постигнете, ако използвате оцет, но ще ви е нужно да оставите месото да престои в течността една нощ.
Жилаво месо
Справяне с несгодите в кухнята