Бой с полицията се развихри на протест против интеграциията между Русия и Беларус в Минск (ВИДЕО)

Протест с жива верига против интеграциията между Русия и Беларус разтърси Минск. Хората протестират срещу споразумението с Москва за задълбочена интеграция. Акцията не e разрешена от властите.

Участниците носят транспаранти с лозунги, знамена на Беларус и Европейския съюз, има речи на руски и беларуски. Протестиращите влязоха в бой с полицията. Те се събраха на Октомврийския площад, откъдето тръгнаха към площад Независимост, съобщи "Дойче веле". 

Разгневени от потенциалната сделка, тълпи от предимно млади беларуси се насочиха към правителствената централа в столицата Минск, носещи табели, които гласиха: „това не е интеграция, това е окупация“ и „президентът продава страната ни“.



Бившата съветска република формира номинален съюз с Москва през 90-те години на миналия век с тясно търговско и военно сътрудничество, но се разразиха спекулациите, че Лукашенко възнамерява да постигне формално обединение на двете страни.

"Забранено е докосването до страната без разрешението на хората", заяви лидерът на опозицията Владимир Некляев, предава БНР.

Лукашенко, често наричан последния диктатор в Европа, многократно отрича твърденията и през ноември се оплаква, че Русия непрекъснато „промъква нови условия“ в споразумението, което се опитва да постигне.

Вижте подробности във видеото.