Творецът Живко Янев - последният бисер от броеницата на големите български художници-фолклористи

Картините му приличат на сложни витражи, наситени с многобройни персонажи, с богат и свеж колорит

Проф. Марин Коцев

На творчеството на колегата Живко Янев е крайно време да бъде обърнато особено внимание. Той е май последният бисер от броеницата на поредицата големи български художници-фолклористи. В много от картините на Мърквичка, Вл. Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Д. Добрев, Стоян Венев и още редица други битът и фолклорът на старите българи е показан и съхранен завинаги за поколенията. Тяхното творчество е важен елемент от голямата полза събрана и от другите народни изкуства и занаяти, с чиято оригиналност и самобитност се подхранва нашата гордост и самочувствие като българи пред света.

Интересът на Живко Янев към бита, обичаите и фолклора на селския живот е по детски чист и добронамерен. Такъв, какъвто е и самият Живко. Израснал в бедно семейство и тръгнал рано да печели хляба си той е закърмен за цял живот с очарователните спомени от детството си. 

Благодарение на големия талант, който Господ му е дарил, и на щастливия шанс, след като е приет в Художествената академия, почти веднага е изпратен да следва в тогавашния Ленинград, където завършва със специалност „Художествена керамика и стъкло“. След като е видял голяма част от руските и световни шедьоври в изкуството и е разкрил кръгозора си за света, Живко се завръща в България. Създава семейство с двама прекрасни синове, започва работа и успоредно с това в ателието си почва да прави интересни опити за негови нови изразни средства. Така се появява неговият оригинален и единствен в българското изобразително изкуство художествен език, който осмислен и съчетан с емоционалното му отношение към селския бит и фолклор го прави наистина ярък представител на българския народностен дух.

В картините на Живко Янев не може да се види черна линия. Там всичко черно е бяло. Как става това – само той си знае, но картините му приличат на сложни витражи с много богат и свеж колорит. Наситени са с многобройни персонажи, животни, птици и какво ли още не, видени винаги от необичаен ъгъл – обикновено от въздуха.

Освен многофигурните композиции, в които има и чудесни пейзажни фрагменти, Янев прави с много голяма любов и естетически вкус творби в областта на натюрморта. Някои от тях заслужават наистина много висока оценка.

Живко Янев вече е пенсионер и сега ще може още по-спокойно да създава своите творби. Неговото изкуство е наистина голям принос в нашия художествен живот.

Да, то няма нищо общо с модерната философия на новите художници. Но нека „всеки камък да тежи на мястото си!“.

Важно е човек да живее честно, да бъде самият той, да бъде полезен за всички и разбран от хората!

Вижте част от творбите на Живко Янев ТУК.