Жлъчно-каменна болест: Правилото на „5-те F”

Какво препоръчва Учителят Петър Дънов при криза

Жлъчно-каменната болест (холелитиаза) е най-честото заболяване на жлъчната система. Засяга над  15-20% от възрастните като боледуват предимно жени. Жлъчните камъни се образуват от нормални или патологични съставки  в жлъчния сок в резултат на нарушени обменни процеси. Холелитиаза се развива при дисбаланс между процесите на секреция и елиминация на жлъчния сок. Първият белег за началото на тази болест е образуването  на „жлъчна кал”, която представлява гъста слузеста материя и е 100%  прекурсор на камъни в жлъчната система.

Камъните имат кристална структура и са основно 3 вида:

Холестеролови. Представляват най-голям процент (над 70%). Съдържат основно хоелстерол.
Пигментни. Основните им съставки са холестерол, билирубин, калциеви соли, жлъчни киселини, мастни киселини.
Смесени. Изградени са от билирубин и са тъмни на цвят.

Причини за жлъчно-каменна болест:

- Пол. Жените боледуват 6 до 7 пъти по-често от мъжете.
- Напредване на възрастта. Повечето пациенти са след 40, но не са изключение и младите хора, страдащи от това заболяване.
- Затлъстяване.
- Хормони. Бременност, раждане, прием на орални контрацептиви.
- Обменни заболявания. Захарен диабет, повишени нива на холестерол, хипотиреоидизъм.
- Наследствено предразположение.

Добре известно е правилото на „5-те F”, описващо най-рисковата група пациенти: female, fair, fat, fertile, forty – женски пол, руса коса, затлъстяване, фертилна, над 40 години.
Какви са симптомите на жлъчно-каменната болест?

Формите на холелитиаза биват основно 3:

- Безсимптомна форма. При над 50% от пациентите не се срещат никакви оплаквания и откриването на камъните става случайно при рутинен ехографски преглед.
- Диспептична форма. Проявява се с тежест в областта на стомаха и дясното подребрие, подуване, променен вкус в устата, гадене.
- Жлъчна колика. Характеризира се с много силна болка в дясното подребрие, която може да се придвижва към дясното рамо. При натиск в областта на жлъчния мехур болката се засилва.Може болката да бъде придружена с гадене и повръщане. Често жлъчната колика се предизвиква от грешка в диетата (консумация на мазни, пържени храни, които предизвикват контракции на жлъчния мехур). Причината за коликата е придвижването на камък през жлъчния канал. Болката преминава, когато или камъкът се върне обратно в мехура, или когато премине канала и попадне в дуоденума.

Диагнозата се поставя от специалист чрез анамнеза и преглед, съчетани с ехографско изследване.

До какви усложнения може да доведе холелитиазата?

Възможните усложнения са хидропс на жлъчния мехур (увеличаване на размерите на мехура поради усилена секреция на мукус и течности); емпием на жлъчния мехур (инфектиране на мехура и последващото му изпълване с гной  в резултат на бактериални причинители); холецистит (възпаление на стената на жлъчния мехур); карицином (счита се, че холелитиазата е преканцероза, тъй като 95% от случаите на рак на жлъчната система са съчетани с камъни).

Как се лекува?

За безсимптомните форми не се прилага лечение. При останалите първоначално се провеждат консервативни мероприятия (антибиотици ако има възпаление, вливания, диета) и ако състоянието не се подобрява се отстранява жлъчния мехур (холецистектомия). Прогнозата е много добра.

Ето какво препоръчва Учителят Петър Дънов:

Докато траят болките, всеки четвърт час да се дава чай от джоджен, подсладен с мед, и 10-15 капки лимон (чаят да се изпива наведнъж), или пък да се изпие сокът от 1 лимон.