Зимният ни туризъм с 5% ръст

Дюните трябва да бъдат опазвани, независимо дали са в частен или държавен имот, заяви министър Ангелкова

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

5% ръст бележи зимният туризъм у нас. Най-много идват от Гърция, Румъния, Турция, Великобритания. От последната държава за летния туризъм се очаква ръст от 25 процента. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

Миналото лято за персонал в българския туризъм са наети над 7700 работници от трети страни. 2 милиона туристи се очакват в Пловдив благодарение на това, че градът е европейска столица на културата, каза министърката. 

Тя коментира и случая с разораните дюни в къмпинг "Смокиня". "В закона ясно е записано, че дюните трябва да бъдат опазвани. Ако някой наруши закона, са предвидени сериозни наказания – до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв."

От думите й стана ясно, че вече има наложено наказание.

„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва”, коментира Ангелкова. „Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, допълни министърът.

На въпрос как защитени територии се оказват в частни ръце, Ангелкова посочи, че това се е случило навремето с възстановяването на земите на собствениците. „Дали дюните са в частен или държавен имот обаче, след да бъдат опазени“, подчерта тя.

На въпрос ще посети ли и тази година церемонията по връчването на "Оскар" тя говори отрицателно - имала други ангажименти по същото време. Ангелкова добави, че няма фаворит сред филмите - кандидати за статуетката.