Организаторите на "Златна малинка" отмениха присъждането на отличие на Брус Уилис

Решението е взето спонтанно, след като стана ясно, че известният холивудски актьор има рядко заболяване и се оттегля от киното

Брус Уилис

Брус Уилис

Организаторите на най-нежеланите награди в света на киното - "Златна малинка", решиха да оттеглят присъденото отличие на актьора Брус Уилис заради болестта му, съобщи Ройтерс, цитира БТА.  

Преди броени дни семейството на 67-годишния Уилис оповести, че той е диагностициран с афазия и прекратява актьорската си кариера.  

Организаторите на антиотличията съобщиха през февруари, че учредяват специална категория за най-лоша роля на Брус Уилис, който през последната година се е снимал в осем филма, а за последните четири - в 22.  

"След внимателно обмисляне решихме да отменим наградата "Златна малинка" за Брус Уилис заради наскоро оповестената информация за диагнозата му. Ако здравословното състояние на някого е фактор за вземането на решения или за представянето му, ние признаваме, че не е уместно да му даваме "Златна малинка", се посочва в направеното изявление.

В сряда дъщерята на Брус Уилис - Румър, обяви, че актьорът прекратява кариерата си заради афазия, заболяване, което води до нарушение на говора. На 19 март Уилис навърши 67 години. Актьорът има около 100 филмови роли. През 2006 г. Брус Уилис е почетен със звезда на Алеята на славата в Холивуд. 

Наградата "Златна малинка" е учредена през 1980 г. Номинираните се избират от едноименната фондация, която включва около 700 души от САЩ и 19 други държави. За срамното отличие могат да бъдат номинирани филми, излезли на екран в САЩ и Канада. Статуетката представлява пластмасов модел на плод, покрит със златиста боя, и струва не повече от пет долара.