„Зюддойче цайтунг”: Едва ли членството на Украйна в НАТО ще спре руската агресия

Усещайки заплахата за Русия, Украйна иска да се присъедини към НАТО - това желание е колкото разбираемо, толкова и напразно, пише Флоиар Хасел на стрланиците на в. "Зюддойче цайтунг", предава БГНЕС.

Според него едва ли президентът Владимир Зеленски може да бъде обвинен за това, че пред лицето на напредването на руските войски до източната граница на Украйна той отново постави на дневен ред въпроса за присъединяването на страната си към НАТО.

Тази идея, разбира се, няма перспективи за изпълнение.

И твърдението на Зеленски, че членството в НАТО ще сложи край на руската война в Източна Украйна, също няма нищо общо с реалността.

Истината е по-скоро, че войната в източната част на Украйна нямаше да се случи и Москва нямаше да окупира Крим, ако Украйна през 1999 г. или по време на втората източноевропейска вълна от разширяването на алианса през 2004 г. беше станала член на НАТО.

Историческият шанс беше пропуснат поради неразбирането на Запада на постимперските интереси на Москва, както и поради нежеланието на Украйна да реформира собствената си държава, включително армията, която трябваше да се промени по нативските стандарти. И днес Украйна е напълно засегната от непотизъм и корупция.

Краят на продължаващата вече седем години война в Източна Украйна не се вижда. Освен безсмислените изрази на солидарност с Киев, никой дори не мисли да приеме Украйна с нейния неразрешен конфликт в НАТО. И в тази ситуация нищо няма да се промени бързо, колкото и горчиво да е за украинците.