Черна гора ще подкрепи Резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

"Ще се присъединим към осъждането на всеки геноцид"

Милойко Спаич, снимка: EPA/BGNES

Милойко Спаич, снимка: EPA/BGNES

Черна гора реши страната да гласува "за" Резолюцията за Сребреница в ООН, съобщи правителственият портал RTCG.

"Ще се присъединим към осъждането на всеки геноцид", обяви източник от черногорското правителство.

Премиерът на Черна гора Милойко Спаич потвърди днес пред парламента, че подкрепя Резолюцията за Сребреница.

„Защо го казвам - ние сме се ангажирали да водим проевропейска политика. Разбирам, че е в нечий интерес да се нагнетява напрежение със Сърбия. Това не е в наш интерес като държава. Около 40% от туристите, които идват в Черна гора, са етнически сърби.“ - заяви той и посочи, че Черна гора е независима държава и има собствена политика. Премиерът обясни, че разбира позициите на Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

"Искаме партньорски отношения, а не да се караме с тях. Не искаме да заставаме на ничия страна и да изглежда, че сме застанали зад Босна и Херцеговина срещу Сърбия. Те имат своите проблеми и ние не искаме да спорим с тях. Искаме да намалим напрежението.“ - отбеляза Спаич.

Целта на черногорския министър-председател е "Черна гора да бъде помирител, тоест Швейцария на Балканите или Сингапур на Европа".

Милойко Спаич каза още, че Черна гора ще гласува за всички резолюции, осъждащи геноцидите и престъпленията на територията на бивша Югославия.

„Именно тази резолюция, която имаме пред нас - Сребреница, изобщо не е проблем. Ние ще гласуваме "за", многократно сме го казвали. Говорих публично за това, ние осъдихме геноцида. Нямаме проблем да го направим. Правителството ще го обсъди, но смятам, че не е необходимо да се съмняваме (в решението), защото се съгласихме да водим проевропейска политика.“ - посочи Спаич.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци“. Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС