ЕС и НАТО са решени на отпор срещу руските киберзаплахи: Русия погазва нормите на ООН

"ЕС няма да толерира зловредно поведение"

ЕС и НАТО са решени да се противопоставят на руските киберзаплахи, се казва в разпространени изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет по повод кибератаките срещу Германия и Чехия, предаде БНР.

"ЕС е решен да използва пълния обхват от мерки, за да предотврати, възпре и отговори на зловредното поведение на Русия в киберпространството", предупреждава Борел.

Съюзът, неговите страни членки и международните партньори решително осъждат зловредната киберкампания, извършена от контролираната от Русия група АРТ28.

Борел припомня, че през 2020 г. ЕС наложи санкции на физически и юридически лица, отговорни за атаки на групата срещу Бундестага през 2015 г.

"Поведението на Русия противоречи на нормите на ООН за отговорно държавно поведение в киберпространството. Като пренебрегва международната сигурност и стабилност, Москва постоянно използва АРТ28 като инструмент за извършване на зловредни кибердейности срещу ЕС, неговите страни членки и международни партньори, най-вече Украйна." - допълва Борел.

Той предупреждава, че ЕС няма да толерира зловредно поведение, целящо разрушаване на неговата критична инфраструктура, отслабване на сплотеността на обществото и влияние върху демократичните процеси.

"Зловредните кибердейности, насочени срещу Германия и Чехия, демонстрират, че киберпространството постоянно е оспорвано", заявяват от Северноатлантическия съвет, като допълват, че заинтересованите от киберзаплахите страни се опитват да дестабилизират Алианса.

От НАТО също са готови да използват необходимите средства, за да се противопоставят на целия спектър от киберзаплахи и за да се подкрепят страните членки една друга. Това може да стане включително чрез обсъждане на координиран отговор.