Мецола в Киев: Европа трябва да осигури обещаната помощ на Украйна

"Да поемем отговорност и да засилим подкрепата си“

Володимир Зеленски и Роберта Мецола в Киев, снимка: EPA/BGNES

Володимир Зеленски и Роберта Мецола в Киев, снимка: EPA/BGNES

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова Европа да предостави обещаната помощ за Украйна и да увеличи подкрепата.

В Деня на Европа тя беше в Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, който похвали европейските усилия. Държавният глава обаче предупреди, че Русия е използвала забавянето, за да набере скорост на бойното поле.

„С болка осъзнаваме, че Украйна спешно се нуждае от повече оборудване и системи за противовъздушна отбрана, за да се защити от агресора“, заяви Мецола, цитирана от Укринформ.

Украински официални лица и войници неведнъж са предупреждавали, че им липсват боеприпаси, за да се защитят от продължителните руски нападения.

„Ние, европейците, трябва да постигнем резултати, да поемем отговорност и да засилим подкрепата си“, каза председателят на ЕП.

На 8 май държавите-членки на ЕС се споразумяха да използват милиарди евро от печалбите от замразените активи на руската централна банка за въоръжаване на Украйна и за финансиране на следвоенното ѝ възстановяване.

ЕС също така обещаваше да предостави на Украйна един милион снаряда до март 2024 г., но не изпълни тази цел.

„Имаше доставки - и още веднъж благодаря на Бога и на вас - но не в количеството, което беше гласувано“, припомни Зеленски.

Украинските войски ще бъдат в състояние да спрат инициативата на Русия в източната част на страната веднага след пристигането на помощта, каза той, като същевременно предупреди, че Русия се възползва от всяко забавяне.

Зеленски похвали увеличаването на вътрешното производство на оръжия в Украйна.

Двамата с Мецола дадоха пресконференция в Киев.

В края ѝ прозвучаха сирени за въздушно нападение.

„Това е истинското отношение на Русия към мира. Истинското отношение на Русия към борбата с нацизма." - подчерта Володимир Зеленски. /БГНЕС