АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Бъдещият премиер Християн Мицкоски

Бъдещият премиер Християн Мицкоски

Изглежда, че предстои ново напрежение между Северна Македония, от една страна, и България и Гърция, от друга, след като ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните и президентските избори в РСМ.

Дясната партия ВМРО-ДПМНЕ спечели лесна победа, а управляващите досега социалдемократи (СДСМ) признаха поражението си преди обявяването на официалните резултати, предаде АФП.

Фойерверки отекнаха в столицата Скопие, когато новината за победата се разпространи.

„Поздравявам нашия политически опонент ВМРО-ДПМНЕ с тази победа на изборите“, заяви Димитър Ковачевски, бивш министър-председател и лидер на управляващата партия СДСМ.

Съобщението дойде преди партийният лидер на ВМРО-ДПМНЕ и вероятен бъдещ премиер Християн Мицкоски да има време да произнесе собствената си победна реч.

Успехът на националистическата партия вероятно ще окаже негативно влияние върху мечтата на балканската страна да се присъедини към ЕС.

Мицкоски отказа да признае новото име на страната и историческото споразумение с Гърция от 2018 г., което добави „Северна“ към названието ѝ, за да разреши дългогодишен спор и позволи на страната да се присъедини към НАТО.

Той също така обеща да бъде твърд в спора с България, относно общото историческо минало на двете държави. През юни 2022 г. София и Скопие приеха предложението на френското председателство на Европейския съвет, според което РСМ трябва да включи българите в преамбюла на конституцията си, за да започне преговори с ЕС. Мицкоски категорично заявява, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, които нарича „български диктат и обещава предоговаряне на условията за започване на преговори.

На втория тур на президентските избори, който също се проведе на 8 май, издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ кандидатка Гордана Силяновска-Давкова стана първата жена президент на страната, след като победи кандидата на СДСМ Стево Пендаровски, досегашен президент./БГНЕС