Украински експерт: Руските войски не могат да направят нищо на ВСУ и затова се разправят с цивилното население

Валерий Романенко

Валерий Романенко

"Войната е на фронтовата линия, но основната задача е да се унищожи системата за контрол, индустрията и транспортната система на друга държава. Сега руснаците се опитват да приложат тази концепция на практика. Те използват средства, предназначени за тази цел - ракети с голям обсег, както балистични, така и аеробалистични, крилати ракети, дронове“, коментира авиационният експерт, водещ научен сътрудник в Държавния музей на авиацията на Украйна Валерий Романенко пред телевизия "Еспрессо“.

Експертът отбеляза, че Руската федерация нанася удари не само по електро-, топло- и водноелектрически централи, но и по райони, в близост до които се намират газохранилища.

"Т.е. газотранспортната система и нашите газови запаси вече са атакувани“, обобщава Романенко.

По думите му руските войски "не могат да направят нищо“ на Въоръжените сили на Украйна и затова се "разправят“ с цивилното население.

"По-рано руснаците не стреляха по газотранспортната система, защото съюзниците им в Европа, в частност в Унгария и Словакия, поне получаваха газ. Сега не знам как е. Сега те се разправят с цивилното население. Единственото нещо, което обаче забравят, че нашият тил е Европа и САЩ“, увери Романенко, цитиран от "Фокус".