Владо Перев: Нямам доверие, че Силяновска ще направи позитивна крачка към България

Владо Перев, снимка: БГНЕС

Владо Перев, снимка: БГНЕС

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа срещу Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък спечели най-много гласове на парламентарния вот в страната.

"Предизборната агитация, спорове се въртяха около антибългарската пропаганда. Гордана Силяновска даде заден ход в интервю за българска медия - тя каза, че едно време е учила с българи, харесвала Елин Пелин. Тя, като пенсиониран юрист, много добре знае, че да се развалят два международни договора е трудна работа, неминуемо ще предизвика сътресение", коментира историкът Христо Матанов.

По думите му бъдещият президент на РСМ е дала много обещания в кампанията си, което сега трябва да изпълни, но ще ѝ е трудно. 

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Владимир Перев подчерта от РСМ, че думите ѝ за уважението към България не показват някакви конкретни намерения. 

"Нямам доверие, че ще направи позитивна крачка към България. Тя може да направи посещение в България, което да бъде натиск върху институциите да покажат разбиране на ситуацията, в която се намира Македония", каза журналистът.

Очакванията му са ВМРО-ДПМНЕ да се коалира с няколко партии за бъдещо правителство, но роля ще имат и фактори извън страната:

"В Македония не се формира правителство само с гласовете на македонските избирателите и депутати. В Македония имат влияние чуждестранни посолства, Америка, НАТО".

Журналистът предположи, че ВМРО-ДПМНЕ ще се коалира с движението ЗНАМ.

"То има групировка на олигарси, които принадлежат на българко-македонско-сръбско финансово лоби. То поддържаше Максим Димитриевски, който е с отлични връзки в българската политика", подчерта Владимир Перев.