ВМРО-ДПМНЕ смаза СДСМ на парламентарните избори в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ смаза досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ), на парламентарните избори в Северна Македония.

При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент. По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство, за което са нужни 61 депутата.

Второто място беше спечелено от коалиция „Европейски фронт“, начело с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), която получи 19 мандата.

Досегашните управляващи от СДСМ претърпяха тежко изборно поражение, като останаха трети след ВМРО-ДПМНЕ със спечелени едва 18 депутатски мандата.

Албанският опозиционен блок ВРЕДИ получава 13 депутатски места.

Проруската и просръбска ЛЕВИЦА-6 мандата, движението ЗНАМ също печели 6 мандата.

Мицкоски заяви, че партията му няма да забрави обещанията, които е дала на избирателите си и каза, че гражданите ще усетят резултата от работата на новото правителство (което се очаква да бъде съставено от ВМРО-ДПМНЕ) в рамките на само 100 дни.

Той добави, че е време СДСМ и ДСИ, които управляваха до сега, да преминат в опозиция.

„ДСИ показа, че е партията, която най-малко се интересува от Македония. Време е СДСМ да излезе в опозиция. Народът им даде урок и си върна страната. Македония ще има бъдеще, основано на ценности и надежда. Тази вечер има повод за празнуване. Помня всяко обещание и ще дам последния атом от силите си, за да го изпълня и да не разочаровам народа. Тази вечер беше показано, че няма Македония на ДСИ, няма Македония на СДСМ, нито на ВМРО-ДПМНЕ, нито на която и да е политическа партия, има само една вечна, независима и свободна Македония", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Лидерът на СДСМ и бивш македонски премиер Димитър Ковачевски поздрави победителите и призова за свикване на вътрешнопартийни избори и анализ на тежката загуба.

След като резултатите станаха ясни, лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че „РСМ се нуждае повече от всякога от нулеви проблеми със съседите и откриване на междуправителствени срещи за официалното начало на членството в ЕС“.

„Легитимност ни дадоха гражданите, мнозинството от албанците и малките общности като турците, бошняците и ромите, на които благодаря. Това е първата стъпка към дългия етап на европейския фронт към пълноправно членство в ЕС“, добави Ахмети./БГНЕС