Отбелязаха 6 май на Военното гробище край Ново село

Д-р Милен Врабевски поддържа военния мемориал от 2006 г.

За втора поредна година н а военния мемориал край Ново село, РС Македония се проведе историческо съвместно църковно съслужение от представители на Българската православна църква и Македонската православна църква в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини.

Съслужението бе отслужено от струмишкия митропит Наум и игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

Венци на мемориала бяха поднесени от министъра на отбраната на България, Щаба на отбраната, от посолството на страната ни в Скопие и генералното консулство в Битоля, от името на Фондация Българска памет и д-р Милен Врабевски, от военните аташета на Великобритания, Хърватия, Румъния, Унгария и сдруженията на българската общност.

6-may-novo-selo-ok-1jpeg.jpg

Сред присъстващите на събитието бе и евродепутатът Андрей Ковачев, който миналата година на същата дата не бе допуснат да влезе в РС Македония, заедно с председателя на Фондация Българска Памет д-р Врабевски.

Припомняме, че Мемориалът в Ново село е възстановен през 2006 г., а впоследствие и поддържан със средства на д-р Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се превръща във важно историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат почит на погребаните там 71 български войници, дали живота си в битките за национално обединение.