Провокация: Въпреки забраната шествието "Безсмъртен полк" отново се проведе в София

снимката е илюстративна

снимката е илюстративна

Шествието "Безсмъртен полк" все пак се състоя в София въпреки забраната на Столичната община. Събитието се организира от десетина години в България по руски образец.

Организаторите от Съюза на ветераните от войните обявиха още вчера намерение да тръгнат в 10 ч. от Паметника на Незнайния воин и да стигнат в 11 ч. до полудемонтирания Паметник на съветската армия в Княжеската градина.

Миналата година общината отново прекрати шествието, но то все пак се проведе.

В Русия втора поредна година няма да има шествия за почит към загиналите във Втората световна война, които по традиция се провеждат на 9 май, когато там се отбелязва Денят на победата.

Шествието "Безсмъртен полк" в София видимо има бутафорен характер, защото дори основателите на тази инициатива в Русия се разграничиха отдавна от нея. Що се отнася до България - това събитие  никога не е имало автентичен смисъл. Защото съдбата на българите, загинали във Втората световна война, е известна. Нямаме безследно изчезнали – а именно в памет на такива хора възниква инициативата в Русия. У нас тя е просто хибридна операция, с която  Кремъл се опитва да маркира територия през последните пет години. И си намира слуги за това и в нашата страна.  

На плакатите за тазгодишната проява присъства дежурната фразеология за „освободителите“ от „фашизма“. Само че в България не е имало фашизъм, а съветската армия де факто ни окупира, а не ни освобождава. И това прави инициативата още повече исторически невярна и пропагандна. Очевидно обаче руските проксита у нас нямат притеснения, нито  сетива за национално достойнство.