Путин от Червения площад: Не искаме глобален сблъсък, но стратегическите ни сили са в постоянна готовност

Владимир Путин

Владимир Путин

В нарочна реч на Парада на победата на Червения площад руският президент Владимир Путин заяви, че „Русия ще направи всичко, за да предотврати глобален сблъсък“.  В същото време отправи своето послание към Запада и НАТО, че "стратегическите сили на страната са в постоянна готовност".

В нея той повтаря отдавна познати наративи на Русия и най-големите й врагове, както и по отношение на Украйна, която стана обект на непредизвикана военна агресия.

„Ние отхвърляме претенциите на всяка държава или съюз за изключителност. Знаем до какво води прекомерността на подобни амбиции. Русия ще направи всичко, за да предотврати глобален конфликт, но в същото време няма да позволим на никого да ни заплашва. Нашите стратегически сили винаги са в бойна готовност“, заяви руският диктатор.

По думите на Путин Западът се опитва да изопачи истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната му политика.

„Днес виждаме как се опитват да изопачат истината за Втората световна война, това пречи на онези, които са свикнали да изграждат своята колониална политика върху лицемерието и лъжата (...) Те (западните страни) събарят паметници на истинските борци срещу нацизма и издигат на пиедестал предателите и съучастниците на Хитлер. Те заличават паметта за героизма и благородството на войниците освободители“, изтъкна Путин пред маршируващите войници на Червения площад по случай победата над нацистите през Втората световна война.

Според руския президент „реваншизмът, подигравката с историята, желанието да се оправдаят сегашните последователи на нацистите са част от общата политика на западните елити за разпалване на все повече регионални конфликти, междуетническа и междурелигиозна вражда. Така той за пореден път оправдава вероломното нахлуване на Русия в независима и суверенна Украйна, приписвайки на Запада всички грехове за конфликтите по света. 

Както и преди година, държавният глава на Русия в словото си открои и участниците в специалната военна операция, както наричат в Русия непредизвиканата военна агресия срещу Украйна. Президентът Путин прикани събралите се да почетат паметта на загиналите в Украйна войници.