Васил Терзиев за движението по Патриарха: Ако падне в съда, ще го променим

Васил Терзиев

Васил Терзиев

Ако решението за промените в движението по бул. "Патриарх Евтимий" падне в съда, ще се съобразим. Доказали сме, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени.

Това заяви кметът на столицата Васил Терзиев, като коментира темата за новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", след като участва със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в откриването на 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк", цитиран от БТА. 

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията, каза днес пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, попитан за проекта и за протестите на граждани.

На въпрос, че "Европейският център за политики е завел дело срещу решението за организация на движението и дали смята, че има някакви нарушения, защото те се позовават от наредба от 2017 г., столичният кмет отговори: "Според екипа няма, ако има, съдът ще излезе с решение". 

Попитан дали се притеснява, че има протести срещу решение, което би трябвало да облекчи движението, Васил Терзиев каза, че трябва да е ясно, че е застанал зад това решение. "Аз вярвам в целесъобразността на този проект и че промените, които се правят, в дългосрочен план са за добро и това, което понякога се изпуска, е че това е само една малка част от промените, които се правят. Никой не е глух, чуваме ги хората за паркоместата и търсим решения. Търсим къде да реализираме подземни паркинги, имаме няколко локации, но не може всичко да стане по едно и също време", заяви кметът на София.

Той отбеляза, че не може градът да стои в застой, защото всичко не е идеално. "Всяка промяна е болезнена - и когато беше затворен булевард "Витоша", когато се вкараха зоните, когато ни накараха да слагаме колани, когато трябваше да се научим да спираме на пешеходни пътеки и да приемем, че пешеходците имат права, каза още Терзиев.

Попитан за диалога с гражданите, кметът на София отговори, че откъм комуникация си дава сметка, че е можело да премине по различен начин. 

"Отчитам някои пропуски от наша страна и ще се поправим, още по-рано да се започне да се говори. Това е проект, който е бил дискутиран много пъти през годините и това е много важно да се знае. Това не е проект, за който са се сетили "Спаси София" или кметът Терзиев, това е проект, който е заложен в плана за устойчива градска мобилност от над десет години и е препотвърден в различни доклади на чужди архитекти, които са се занимавали с градоустройство на градовете", каза Васил Терзиев.