За какво е полезен витамин С

Витамин Ц, известен също като L-аскорбинова киселина, е основен витамин с редица ползи за здравето. Той е водоразтворим, което означава, че не се съхранява в човешкото тяло. Поради това много хора приемат добавки с витамин С от apteka.framar.bg с цел подсилване на имунната система, особено по време на сезона на настинки и грип. Докато повишаването на имунитета е едно от основните свойства на хранителното вещество, има няколко други по-малко известни предимства. Ето кои са те:

Подобрява здравето на кожата

Фактът, че дефицитът на витамин Ц води до забавено зарастване на рани, е доказателство за важността му за здравето на кожата. Освен това хранителното вещество е необходимо за образуването на колаген – ключов компонент на съединителната тъкан. Това означава, че ниските нива водят до влошаване на качеството на колагена, което оказва негативно влияние върху кожата.

Понижава риска от сърдечносъдови заболявания

Тъй като оксидативното увреждане се смята за основна причини за сърдечносъдови заболявания, антиоксиданти като витамин Ц могат да помогнат за понижаване на риска от развитие на болести, засягащи сърдечносъдовата система.

Проучване, проведено през 2020 г., установява, че приемът на 500 мг витамин Ц на ден е свързан с понижени нива на кръвното налягане. Въпреки това много други изследвани откриват противоречиви доказателства за ролята на хранителното вещество при предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Това е и причината много учени да смятат, че са необходими допълнителни проучвания.

Подпомага усвояването на желязо

Витамин Ц играе важна роля в усвояването на нехемово желязо – форма на минерала, съдържаща се в растителните храни. Поради това е препоръчително хората, изложени на риск от недостиг на желязо, да добавят източници на основния витамин към хранителния си режим си, особено ако спазват растителна диета.

Предотвратява пристъпи на подагра

Подаграта е често срещан и изключително болезнен вид артрит, който засяга главно пръстите на краката. Причинява се от излишък на пикочна киселина (отпадъчен продукт) в кръвта, което води до образуването на кристали в ставите.

Скорошни проучвания показват, че витамин Ц може да предотврати пристъпите на подагра чрез понижаване на пикочната киселина в кръвта. Благоприятният ефект отчасти се дължи на антиоксидантните свойства на хранителното вещество.

Насърчава здравето на мозъка

Антиоксидантната активност на витамин Ц играе важна роля в насърчаването на мозъчното здраве. Изследванията показват, че редовният хранителен прием плюс добавки може да предотврати невродегенерация, свързана със стареенето, и заболявания като:

болест на Алцхаймер;
болест на Паркинсон;
множествена склероза;
амиотрофична латерална склероза;
болест на Хънтингтън.

Витамин Ц може дори да помогне за лечение или понижаване на риска от психични разстройства, включително:

депресия;
безпокойство;
шизофрения.

Проучванията показват, че дефицитът на витамина може да допринесе за развитието на изброените психични и невродегенеративни състояния и че добавките могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Може да понижи риска от хронични заболявания

Витамин Ц е антиоксидант, което означава, че е едно от многото естествени вещества, които могат да помогнат за лечението, забавянето или предотвратяването на някои здравословни проблеми. Наблюдаваният ефект се дължи на способността за неутрализиране на свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да увредят клетките и да причиняват редица болести.

Понижаването на оксидативния стрес може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми чрез:

подсилване на имунната система;
намаляване на възпалението;
поддържане на клетъчното здраве.

Въпреки това изследванията, насочен към използването на антиоксиданти за лечение и предотвратяване на специфични състояния, са смесени.

Странични ефекти

Докато витамин Ц като цяло е безопасен, хранителното вещество може да доведе до някои странични ефекти, дължащи се много често на приема на добавки, които обикновено съдържат по-високи концентрации.

Потенциалните странични ефекти включват:

диария;
гадене;
коремни спазми;
други стомашно-чревни смущения.

Източници:

1. https://www.health.com/vitamin-c-benefits-uses-side-effects-and-more-7547696
2. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-vitamin-c-supplements-89083