Джон Суини е новият премиер на Шотландия

Той спечели подкрепата на 64 шотландски депутати от ШНП

Джон Суини, снимка: EPA/BGNES

Джон Суини, снимка: EPA/BGNES

Новият лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Джон Суини ще стане седмият първи министър на Шотландия, след като получи подкрепата на депутатите, съобщи „Гардиън“.

По традиция лидерите на опозицията се изправиха срещу Суини при гласуването, което той спечели с подкрепата на 64 шотландски депутати от ШНП, докато седмината шотландски зелени се въздържаха.

Приемайки номинацията за председател на ШНП, Суини разказа как се е борил с решението да се кандидатира за лидер.

Той припомни, че съпругата му Елизабет Куигли живее с множествена склероза.

"Тя е неуморна в опитите си да се увери, че множествената склероза не ѝ пречи да живее пълноценно, но за нейно разочарование често ѝ се налага да разчита на подкрепата и помощта на съпруга си", каза Суини.

Той също така заяви, че поема отговорност за участието си в нарастващата поляризация на парламента. Неговите шумни реплики от залата са добре известни и той многократно е бил порицаван за тях от председателстващия. Той обеща на парламента, че всичко това ще спре, защото се е променил - думите му предизвикаха смях у част от депутатите.

Суини, който беше заместник-премиер в правителството на Никола Стърджън, ще положи официална клетва в сесийния съд на 8 май. Очаква се скоро след това той да промени състава на кабинета, като Кейт Форбс вероятно ще заеме водеща позиция. /БГНЕС