Френски ядрен реактор от следващо поколение получи одобрение

Френският регулаторен орган даде зелена светлина

На 7 май френският регулаторен орган за ядрена безопасност даде зелена светлина за пускането в експлоатация на ядрен реактор от следващо поколение EPR в Нормандия, около 12 години по-късно от първоначално планираното.

Разрешението от страна на регулатора ASN означава, че реакторът във Фламанвил, разположен на Ламанша в Нормандия, може да бъде зареден с гориво и да започне изпитания през следващите месеци, съобщи за АФП заместник-директорът на агенцията Жулиен Колет.

Тъй като френското правителство иска да изгради 14 нови ядрени реактора, развитието е добре дошло за държавната енергийна компания EDF, след като множество проблеми удължиха строителството до 17 години и доведоха до огромни преразходи на бюджета.

EDF се надява реакторът да заработи на пълна мощност до края на годината.

Разработеният от Франция проект за европейски реактор под налягане, стартирал през 1992 г., е предназначен за възобновяване на ядрената енергетика в Европа след катастрофата в Чернобил през 1986 г. в Съветска Украйна и се рекламира като предлагащ по-ефективно производство на енергия и по-добра безопасност.

Изграждането на реактора във Фламанвил обаче е съпътствано от многобройни проблеми, тъй като преди него са пуснати в експлоатация реактори с подобен дизайн в Китай и Финландия.

Той ще бъде единственият от този тип, построен във Франция, тъй като новите проекти са за опростена версия на EPR2. /БГНЕС