Да бъдем Морални!

Обръщение към медиите от Видимо и невидимо Тв - ВНТ

Уважаеми колеги, 

Започва поредната предизборна, а с това - и медийна кампания.

Очевидно неин фокус ще бъдат моралният и професионален интегритет на кандидатите за депутати. Това щеше да е добра новина, ако наистина бе първа стъпка към изпълване на думите "политик" и "политика" с морално съдържание. Не може да се прави политика, която не е основана на морал. Свободата е и морал. Обществото усеща дефицита на морал като дефицит на социална справедливост.

Затова ценностите и моралът трябва задължително да се завърнат в политиката. Но едва ли  ще се случи на 9 юни 2024. И няма да го направят политиците.
Ние, журналистите, трябва да дадем пример. Стихията от лъжи и манипулации около нас изисква професионален отпор.
Нека не забравяме, че в сърцето на Европа бушува война, която Русия води по всякакъв начин, включително чрез намеса в националните и общоеворпейски избори. Европейският парламент предупреди за това в нарочна декларация от 25 април 2024.
Нека не разпространяваме фалшива и подвеждаща информация, която дискредитира основите и ценностите на ЕС и НАТО и деморализира обществото. Дори тази информация да е под формата на платени предизборни репортажи.

Нека изискаме от партиите да обявят своите политики в най-важните области на социалния живот, с конкретни действия и срокове за изпълнение. Те формално са направили това в своите програмни документи, но е много важно в съкратен вид да ги повтарят в медийните си изяви.
Нека им предложим дискусии, базирани върху демократични ценности, в които да обсъдим независимата съдебна система, борбата срещу корупцията във висшите етажи на властта, устойчивото развитие на европейския пазар, гаранциите за колективната сигурност и необходимите административни реформи!
Нека съвместно организираме и проведем лидерски дебати, посветени на приемането на еврото, хибридната война и солидарността с Украйна. В тях трябва задължително да участват председателите на партиите, представени в националния и в Европейския парламент.
Нека настояваме дебатите да се водят с факти и аргументи, не с компромати и обидни квалификации! Само така ще бъдем полезни на гражданите и ще защитим обществения интерес.

Нека разкъсаме порочния кръг на шепата дежурни анализатори, които често стават и дезинформатори. Да не търсим „другата гледна точка“, когато става дума за демократични ценности, които би трябвало безалтернативно да споделяме.

Предлагаме да обединим усилията си за прозрачна и балансирана редакционна политика, която гарантира на гражданите информиран избор и ги мотивира да гласуват!
Кой, ако не ние? Кога, ако не сега!

София, 7 май 2024

Обръщението е отворено за подкрепа от всички медии в България