Нетаняху отхвърли условията на "Хамас" за прекратяване на огъня в Газа

Предложението на Катар и Египет облагодетелстваше терористите

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

На 7 май израелският министър-председател Бенямин Нетаняху публично отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа, прието от "Хамас", предаде БГНЕС.

Палестинската групировка заяви в понеделник вечерта, че е приела предложеното прекратяване на огъня, изготвено от Катар и Египет.

"Израел не може да приеме предложение, което застрашава сигурността на нашите граждани и бъдещето на страната ни", заяви Нетаняху във видеообръщение.

Той заяви, че "предложението на Хамас" има за цел "да саботира влизането на нашите сили в Рафах".

Израелската страна настоява да бъде освободени държаните от "Хамас" заложници и терористичната организация да бъде разоръжена, тъй като иначе мирът би бил невъзможен - досега всяко сключвано примрие е нарушавано от палестинските терористи. "Хамас" от своя страна се стреми да блокира по-нататъшните военни действия на Израел в Газа и да запази властта си. 

Предложението е "много далеч от жизненоважните искания на Израел", подчерта Нетаняху.

''В рамките на няколко часа нашите сили издигнаха израелските знамена на пропускателния пункт Рафах и свалиха знамената на "Хамас". Вече доказахме, че военният натиск върху "Хамас" е необходимо условие за връщането на нашите заложници." - добави той. 

Израелската армия съобщи, че нейната 401-а бронирана бригада е поела контрола над палестинската страна на пропускателния пункт "Рафа" в южната част на Газа.

Граничният пункт "Рафа" е жизненоважен маршрут за хуманитарна помощ в ивицата Газа.

В понеделник израелските сили разпоредиха евакуация на палестинците в източната част на Рафах - ход, който се разглежда като прелюдия към отдавна очакваната операция на Израел срещу града, където има укрепени части на "Хамас".

Именно от този град терористите изстреляха ракети срещу Израел на 5 май. Те обстрелваха пропускателния пенкт "Керем Шалом", през който преминават пратки с хуманитарна помощ за палестинското население в Газа.