Делян Добрев: Надявам се без ДПС да ни стигнат гласовете. Ако имаме 90 депутати, може да управляваме сами

Делян Добрев

Делян Добрев

"Решението на НС от тази седмица връща поне частично справедливостта, като възстановява един милиард, за да се осигури работата на хората през следващите четири години и да се позволи рекултивация и възстановяване на площите на мини "Марица Изток", заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ. 

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните "Мини Марица-изток" с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ, коментираха преди това лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и зам.-председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски.

"Гласуваните от Народното събрание средства като помощ на мините за рекултивация на терени няма да е достатъчна за финансовото укрепване на държавното дружество", посочи още Петков.

"Това не зависи от ЕК. България сама може да взима такива решения. Ако не ги бяха взели, нямаше да има нужда да гласуваме", посочи още Добрев и обясни, че "всички държавни дружества бяха източени от Асен Василев и от "Промяната".

"За три години имаме едва 4% усвоени средства от ЕС", отбеляза още Добрев.

"Трябваше да се сме усвоили 50%. Програмният период е седем години. Когато България не се управлява от ГЕРБ, а от тези аматьори, ето това се получава.
През последните три години единственото, което направиха, е да изтеглят 20 млрд. кредити, да ги раздадат на пенсионерите и да не усвоят нищо от европейските фондове", смята той. 

"При управлението на ПП и ДБ купуваме три пъти повече руски нефт, а те не спират да говорят за "Турски поток" и заобикалянето на Украйна. Това е една тяхна опорка. Шест милиарда долара са платили ПП и ДБ за руски нефт. Пет пъти предлагах да се отмени дерогацията на руски нефт и Денков тичаше с оставката във вътрешния джоб. Тяхната борба да продължаваме да купуваме руски нефт не е била, за да се защитят потребителите, а да се запазят някакви финансови интереси", повтори тезата си Добрев. 

"Членовете на борда на НЕК така са си увеличили заплатите, че за една година взимат по 70 хиляди лева", посочи още Добрев.

"Надявам се без ДПС да ни стигнат гласовете. Ако на изборите хората ни подкрепят по-сериозно и имаме 90 народни представители, може да управляваме сами. Имаше кабинет на ГЕРБ с 97 народни представители. "Промяната" ни управлява с по 30-40 депутата.  Единствено Конституцията и съдебната реформа се приема с мнозинство от две трети в НС. И сега една много малка част от регулаторите. Девет месеца ни заблуждаваха, че в НС трябват две трети. Всеки път когато съм ходил на среща с Пеевски, Асен Василев беше там.  Пеевски ме канеше, за да ме агитират и убеждават. Те бяха постоянно заедно. На тези срещи не е присъствал Бойко Борисов", заяви той. 

Делян Добрев обяви, че ще води листата на ГЕРБ в Хасково и Разград.