17 партии на парламентарните избори в РСМ, Силяновска и Пендаровски на балотаж за президент

17 партии участват в парламентарните избори в Северна Македония.

Вотът ще се проведе успоредно с втори тур на президентските избори, на който един срещу друг ще се изправят Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз /СДСМ/.

Общо 1755 кандидат-депутати ще се борят за места парламента на страната.

В състезанието ще участват Коалицията за европейско бъдеще начело със СДСМ, Коалицията "Вашата Македония" на ВМРО-ДПМНЕ, Коалицията "Смели за Македония" начело с ГРОМ, Коалицията "Европейски фронт" на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/, Политическа партия "Левица", Коалицията от албанския опозиционен блок "Вреди" , политическата партия Движение ЗНАМ - За нашата Македония, Обединена Македония, Нова алтернатива Скопие, АВАЯ, Движение за европейски граждани, Трета македонска ера/Македонски независими листи - Вашата партия, Родина Македония, Десна, Демократи Скопие и Работническата партия.

Гласуването се провежда в 6 избирателни района. В македонския парламент от 120 до 123 депутати, от които 120 по пропорционалния модел.

Във всеки от избирателните райони се избират по 20 депутати, а в района, който обхваща Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Австралия и Азия - трима депутати по пропорционалния модел.

Гласуването както за парламентарните избори, така и за втория тур на президентските избори започва в 7:00 ч. местно време (8:00 ч.) и продължава до 19:00 ч. (20:00 българско). Идентификацията на избирателите ще се извършва с така наречените устройства за пръстови отпечатъци.

На 8 май 1 814 317 гласоподаватели имат право да гласуват на втория тур на президентските избори, а 1 815 350 на парламентарните избори. За да бъде президентският вот легитимен, избирателната активност трябва да надхвърли 40%.

Изборите 2 в 1 ще бъдат проследени от 1303 местни наблюдатели, 860 чуждестранни наблюдатели, както и 83 чуждестранни журналисти. /БГНЕС