Държавна сигурност с агенти в църквите по Великден

По време на комунистическия режим Държавна сигурност е насочвала агентурния си апарат в църквите по Великден, за да слухти за проявите на миряните и православното духовенство.

Това става ясно от документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго поверителна справка относно: Подготовката на православните църкви в София за християнския празник Великден и агентурните мероприятия за наблюдение на обектите.

Документът е от 14 април 1955 г. и хвърля светлина за методите на репресивния апарат на БКП, прилагани в периода на големия християнски празник.

„Обектите“ за наблюдение са църквите в София, като са посочени 10 от тях, в които се предполага, че посещението ще е по-голямо.

ДС е разполагала и със сведения за службите, определени от Софийската митрополия.

ДС е използвала различни агенти, за да установи предварително кои духовници от Софийската митрополия ще служат кога и къде.

Държавна сигурност е използвала и агенти, за да извършва наблюдение върху отделни обекти, назовани с техните псевдоними.

Разредено е всички оперативни работници да обходят църквите, както и да присъстват на службите.

Наредено е агентурния апарат, използван по линия на православното духовенство, да се извършват всекидневни среди по време на църковния празник.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – политическа полиция”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.