Путин с първи послания към Запада и НАТО след инаугурацията му

Руският президент е готов за диалог, стига да не му пречат да завземе Украйна

Владимир Путин официално встъпи в длъжност под бурните аплодисменти на политици и военни. Новият мандат на Путин бе белязан от вътрешни репресии и демонстрационни учения за използване на тактически ядрени оръжия. По този начин той дава да се разбере, че е готов да защити властта си на  всяка цена и с всякакви средства.

Инаугурацията на Путин ще се запомни с няколко послания, които руският президент изпрати до Запада и Украйна, предаде obozrevatel.com.

След като внимателно изслушаха абстрактната реч на Путин, експерти от Институтът за изследване на войната (ISW) се опитаха да определят какво се крие зад изявленията му. Анализ на реториката, която те нарекоха "шаблонна", се фокусира върху няколко тези, лансирани от руския президент.

Анализатори отбелязват, че Путин "започна петия си мандат като руски президент и отбеляза необходимостта от безусловно автократично управление в Русия, като в същото време имплицитно призова за победа в Украйна".

В началото на речта си той се "закле" да "защитава правата и свободите" на руснаците. Въпреки факта, че в днешна Русия можете да отидете на съд дори за харесване на публикация в социалните мрежи. Путин нарече един от основните си приоритети... "опазването на народа". След като вече изпрати хиляди руснаци в Украйна, които командването третира като пушечно месо.

Диктаторът се разтопи, отправяйки благодарност към гражданите на Руската федерация, както и към „жителите на историческите земи на Русия“, които „защитиха правото да бъдат заедно с родината си“. Очевидно така Путин тълкува сепаратизма и колаборационизма , които са криминални престъпления в самата Руска федерация. 

Путин също призова Русия да се „обедини за победа“. В какво точно според него трябва да се състои тази победа, той не уточни. Но пък създаде пълна  „мъгла“ относно „сериозните предизвикателства“, пред които е изправена Русия. 

„Путин отдавна оправдава опитите си да унищожи украинската държавност, като казва, че Русия се бори за „исторически земи“ в Украйна, а с действията си той идва на помощ на „сънародници в чужбина“, които се стремят да се обединят с Русия. Така Путин вероятно възнамерява да признае войната, без да възлага големи очаквания по отношение на бъдещето на Русия в Украйна, отправяйки неясен призив за победа“, смятат анализаторите от ISW. 

В същото време диктаторът всъщност открито заяви, че ще продължи да „затяга гайките“ вътре в страната, тъй като според него Русия „има нужда“ от силно автократично управление. Защото руската държавна и обществено-политическа система трябва да бъдат силни и да устои на всякакви предизвикателства и заплахи, да осигурява развитието, единството и независимостта на Русия.

Главата на Руската православна църква агент Гундяев очаквано благослови Путин да убива украинци. Към западните страни Путин изпрати пореден сигнал, че „Русия не се отказва от диалога със западните страни, ако те търсят пътища за сътрудничество и не пречат на развитието на Русия“ (да се чете – завземането на Украйна).

Путин ще направи първото си посещение в Китай след "встъпването в длъжност". След това заминава и за Турция, но сроковете все още не са уточнени, защото турският президент Ердоган започна да се вслушва повече в САЩ, пазейки се от американските санкции.

Тази така наречена инагурация е поредното поражение за Путин, защото основните държави не изпратиха свои представители. Малкото страни от ЕС, които присъстваха, са по-скоро изключение, отколкото правило. Той не се възприема като легитимен лидер, той стана много токсичен и никой не иска да прави бизнес с Путин.

След полагането на клетва върху конституцията с временно окупираните украински територии, Путин направи всичко, за да легитимира резултатите от своите престъпления и, съответно, закара себе си в задънена улица.

Друго изявление на Путин заслужава внимание, а именно това, в което той отбелязва, че ще продължи да се бори за многополюсен свят със своите съюзници. На практика това означава, че заедно с Китай той иска да продължи да разрушава либералния световен ред под ръководството на САЩ.

Превод: Faktor.bg