С 55 ракети и 21 дрона по Украйна отбелязаха в Русия новия мандат на Путин

Най-сериозни са били ударите по критичната инфраструктура в страната

Русия и тази нощ нанесе масиран въздушен удар по Украйна, като атакува както с ракети, така и с дронове. Военновъздушните сили на Украйна докладват, че са успели да свалят 39 от 55 ракети и почти всички дронове, които са летели по украинските области.

Изпратените по Украйна дронове камикадзе са били 21, като от тях само един не е бил прехванат, пише news.bg. Военните дават и списък с ракетите: един Кинжал Х-47М2, три "Искандер", четири "Калибър", както и 45 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от стратегическата авиация Ту-95 и още две управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69. Свалени са били 33 Х-101/Х-555, четирите "Калибър" и две Х-59/Х-69.

В киевска област са пострадали трима души, 13 частни домове са пострадали, предимно самостоятелни постройки - къщи. В Кировоградска - един човек е ранен, но пък е дете.

Въздушната тревога тази нощ продължи повече от четири часа, а атаката бе организирана на две вълни, като и двете бяха комбинирани - с ракети и дронове.

Ракетите са били изстреляни както от акваторията на Черно море, така и от север, като при първата вълна ракетите са били пуснати от три стратегически бомбардировачи от района на Саратов-Енгелс.

Цел на атаките станаха обекти в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област.

Енергийният оператор ДТЕК съобщи, че в резултат на руския удар тази нощ са пострадали три нейни електростанции, сериозно е повредено оборудване. Компанията съобщава, че се работи по отстраняване на последствията от атаките. ДТЕК не уточнява, за кои станции става дума. От съобщенията в социалните мрежи обаче става ясно, че вероятно сериозно е пострадала Добротоврската ТЕЦ, най-голямата електростанция в Лвовска област. Министърът на енергетиката на Украйна Герман Калущенко потвърди, че цел на руските ракети са били енергийни обекти в шест области, но не предостави подробности.

В Лвовска област е пострадала електростанция в Червоноградски район, съобщи и областният управител Максим Козицкий, който потвърждава и че в обекта са паднали две крилати ракети, които са предизвикали и два пожара.

12 ракети са били пуснати тази нощ по Лвовска област, осем от тях са били свалени. От удар на друга ракета е пострадал и обект от критическата инфраструктура в Стрийския район на област Лвов.

Сергей Попко, ръководител на Киевската военна администрация, отчете, че всички ракети и дронове пуснати по столицата са били свалени.

В резултат на атаките в град Бровари в Киевска област е възникнал пожар в обект от гражданското инфраструктура, има попадение и във Виницка област, където има и пострадали от отломки граждани.

В Полтавска област също е пострадал енергиен обект в резултат от удар с дрон и е възникнал пожар, потвърди областният управител Филип Пронин. Няма информация за пострадали граждани.

Освен това от Херсон тази сутрин съобщават, че в резултат на руски удар е повредена концертна зала и жп линията. Спряно е движението на влак, пътуващ между Киев и Херсон, като гражданите ще бъдат превозени от Николаев с автобуси. От украинската компания "Укрзализница" посочват, че няма пострадали пътници, но не уточняват с какво оръжие е била засегната линията.

Областният управител Александър Прокудин съобщи че е от удар е пострадал обект от критическата инфраструктура, вследствие на което Херсон частично е без електричество.

Руските военни до този момент не са коментирали поредния масиран удар, който нанесоха по украинската енергийна система.

Украински служители признаха, че макар щетите, причинени от Москва, да не са толкова мащабни, те са по-големи, отколкото през зимата на 2022-23 г., което означава, че руските удари са по-ефективни.