САЩ сменят пратеника си за Западните Балкани заради разкрития за връзки с Белград?

Връзки на съпругата на Ескобар с МВнР на Сърбия

Габриел Ескобар

Габриел Ескобар

Заместник-помощник-секретарят на САЩ Габриел Ескобар е освободен от длъжността си на специален пратеник за Западните Балкани.

Държавният департамент определи решението като "редовна ротация", а не уволнение.

През месец март обаче списание "Фронтлайнър" публикува мащабно разследване, което поставя под съмнение почтеността на американския дипломат. В разследването са описани детайлно финансови връзки между семейството на Ескобар и сръбски правителствени органи, което предполага компрометиране на неговия неутралитет в чувствителния диалог между Косово и Сърбия. Този диалог е от решаващо значение за мира на Балканите, белязани от етнически конфликти и политическа нестабилност.

"Фронтлайнър" разкри финансови връзки между съпругата на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия при организирането на културни събития. Тези връзки хвърлят сянка върху очакваната неутралност и безпристрастност на международния пратеник и пораждат съмнения относно действията му по време на критични дипломатически събития, като кризата в северната косовска област Митровица през юни-август 2023 г. и опита за анексиране на Северно Косово от сръбски паравоенни формирования през септември.

"Фронтлайнър" разкри и договор между правната фирма McGinnis Lochridge LLP и правителството на Република Сръбска от 23 декември 2019 г., начело с проруския президент Милорад Додик. Този договор предвижда месечни плащания в размер на 80 000 долара на адвокатската кантора за консултиране и представляване на Република Сръбска по международни правни въпроси. Документът показва семейната връзка между Мануел Ескобар, съдружник в кантората, и Габриел Ескобар. Въпреки че предполагаемите семейни връзки не са равнозначни на конфликт на интереси, в нюансираната сфера на дипломацията те могат да засилят възприятията за пристрастност, поставяйки под въпрос безпристрастността, необходима в такива деликатни преговори.

Държавният департамент на САЩ определи като „неверни“ изявленията на журналиста Вуди Ксимшити от "Фронтлайнър" относно уволнението на американския пратеник и връзките на неговите роднини с Белград:

"Всички професионални дипломати в чужбина се сменят на всеки една до четири години, което е редовна практика. В качеството си на дипломатически служител Ескобар е на сегашния си пост от три години и е планирано да премине към следващото си назначение през следващите седмици. До планираното преминаване той остава на длъжността", се казва в изявлението." - се казва в изявлението.

„Въпреки твърденията на г-н Ксимшити за обратното, съпругата на заместник-помощник секретаря Ескобар никога не е получавала средства от сръбското Министерство на външните работи. Освен това заместник-главният прокурор Ескобар няма никакви роднински връзки с предполагаемия съдружник в тексаската адвокатска кантора McGinnis Lochridge LLP.“ - заявиха още от Държавния департамент. /БГНЕС