Учени са открили ползите от витамин D срещу рака


Учени от британския Института „Франсис Крик“, Националния институт по рака на САЩ и университета в Олборг в Дания са открили възможните ползи от витамин D за устойчивост срещу тумори. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.

Екипът установи, че мишките, хранени с богата на витамин D диета, имат по-добра имунна устойчивост към експериментално трансплантирани ракови заболявания и подобрен отговор на имунотерапията. Витамин D действа върху чревните епителни клетки, което от своя страна увеличава броя на бактериите, наречени Bacteroides fragilis. За да се определи приносът на тези микроорганизми към резистентността срещу рака, мишките на нормална диета получават B. fragilis, което им позволява да устоят по-добре на туморния растеж. Този ефект беше намален, когато гризачите бяха поставени на диета с дефицит на витамин D.

Изследователите също анализираха набор от данни от 1,5 милиона души в Дания, които откриха връзка между по-ниските нива на витамин D и по-високия риск от рак.

Въпреки че Bacteroides fragilis също се намира в човешкия микробиом, необходими са повече изследвания, за да се разбере дали витаминът помага да се осигури известна имунна резистентност към рак при хората чрез същия механизъм. /БГНЕС