Борисов откри интерконектора с Румъния

Теменужка Петкова определи днешния ден като знаков за българската енергетика

Бойко Борисов, министрите Теменужка Петкова и румънският й колега Виктор Григореско откриха междусистемната газова връзка между България и Румъния край Русе. С Божията помощ напред, с Европейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме могли да постигнем доста. Най-важните неща са направени и необратими, те започват да работят от днес”, каза Борисов. 

По думите му, с вертикала от южния газов коридор на север и на запад, с подмяната на компресорните станции, и днес може да се взима газ от Гърция. Премиерът отбеляза, че новата връзка с Румъния, бъдещата с Гърция, интерконекторите с Турция и Сърбия ще дадат големи възможности не само за диверсификация, а и за бизнеса и пазара. 

 „Знаете какво заварихме преди години – три посредника между руската и българската тръба. Не един, не два, а три! Близо 300 млн. отклонени пари от тези, на които плащахме – посредниците. Понеже паметта ни е къса, искам да го напомня. И най-скъпата газ, която внасяше европейска държава, беше българската. Днес имаме най-ниската цена за газ, която се внася”, заяви министър-председателят.

Теменужка Петкова определи днешния ден като знаков за българската енергетика, защото се открива първата междусистемна газова връзка на България със съседна страна. България въври в правилната посока, посочи министър Петкова.  Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че това е един важен етап от реформата ма българската енергетика, започнала преди две години. Този интерконектор е ясен знак за непоклатимата политическа воля за осъществяване на енергийната независимост на България и за повишаване на енергийната сигурност.

Още от началото на следващата година може да има реални търговски сделки с газ през българско-румънската връзка, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Той посочи, че вече има и няколко компании, които проявяват интерес да пренасят синьо гориво през интерконектора:  Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав - основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания "Хабау" за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав. 

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа.  Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.