Доц. Минчо Христов: Лакомите банки изхвърлиха 36 000 семейства от домовете им

Държавната субсидия за партиите са срамни и мръсни пари, откраднати от пенсионерите 

 

Сменяме системата, ако хората дадат червен картон за старите партии

Подкрепата за ГЕРБ съвсем ще оредее, ако вкарат в листите лица като Иска Фидосова, казва бившият депутат

Доц. Минчо Христов е преподавател в Техническия университет. Магистър по история от Хаванския университет,  специализирал е в Университета на Сао Пауло и Колумбийския университет, бил е гостуващ изследовател в Института за изследване на сигурността в ЕС, автор на десетки научни публикации и две книги. Заместник председател на Комисията за борба с корупцията в 40 Народно събрание. 

Интервю на Васил Игнатов

- Г-н Христов, вярвате ли на последното  мистериозно социологическо проучване, според което ГЕРБ и БСП са с разлика 14%? С какъв вид манипулации може да бъде постигнат изкуствено такъв резултат?

- На българските социолози аз по принцип не вярвам. Те отдавна са на хранилката на политическите партии и принципът, който следват е: който плаща изследването – получава по-голям процент. Вземете прогнозните резултати на последните няколко парламентарни избора и ще видите доста скандални факти. Чрез социологическите фалшификации и манипулации се въздейства върху хората да гласуват отново за традиционните политически партии, като се внушава, че ако човек гласува за „малка” партия гласът му ще отиде напразно. Разполагам с изследване от миналата седмица, което твърди, че Зелената партия има реален шанс да влезе в парламента. Може би неслучайно в момента ЦИК се опитват да правят спънки за регистрацията на тази партия с предлог, че не им  достигат стотина подписа. Аз, например, предлагам друго – ако хората се вдигнаха масово на протести срещу политическата мафия в парламента и монополистите – нека те просто да не гласуват за ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, РЗС и сините, а да гласуват  за малки партии, като разбира се внимателно се вгледат в лицата, които стоят зад тези формации. Така те ще изметат цялата тази политическа партокрация, която ги е управлявала и е крала от тях толкова години.

- Как Волен Сидеров успява да вдига рейтинга след началото на протестите и реални ли са резултатите за „Атака”?

- Като говори от името на протестиращите. Само че аз бих запитал г-н Сидеров как е гласувал 2006 и 2007 година, когато двамата  с г-жа Стела Банкова предлагахме в тогавашния парламент незабавно спиране на приватизационните и концесионните сделки и пълна ревизия на приватизацията на ЕРП-тата, на БТК, на „Балкан” и всички останали криминални сделки. Как е гласувал, когато предлагах  премахването на т.нар. партийна субсидия, която е 17 000 лева на месец за всеки избран депутат. Това са над 50 милиона на година. Питайте го как е гласувал, когато предлагах механизъм за отзоваване на депутати чрез местен референдум и премахването на депутатския имунитет. Защо г-н Сидеров мълча за кражбите на  ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН две години и половина, докато подкрепяше правителството на Бойко Борисов? Хората  трябва да питат г-н Сидеров защо„Атака” заедно с ГЕРБ осуети намаляването на ДДС върху лекарствата, при условие, че „Атака” обещаваше преди изборите точно обратното. Най-скандалното е, че „Атака”, сините и ГЕРБ през 2010 година дадоха възможност на банките да променят лихвения процент на вече раздадени кредити колкото и както намерят за добре. Казано направо – ако банка ви даде заем с 10-12 % лихва, на следващия месец лихвата ви може да бъде повишена примерно на 20 или 30 %, като само ви уведомят за това. Точно затова само през миналата година банките са изхвърлили от техните домове 36 000 семейства. За тези неща трябва да бъде питан Сидеров.

- Бяха ли манипулирани гражданските протести, кой ги яхна и разцепи, защо няма нито един лидер, който да обедини недоволните от монополите?

- Протестите бяха провокирани от наглостта на големите монополисти и от техните съучастници от парламентарно представените политически партии. Затова те бяха справедлива реакция на безобразията на политиците. Те показаха, че от хората наистина зависи собствената им съдба. Показаха и страха на едно правителство, което дезертира при първите признаци на народния гняв. Аз съм бил на всички големи протести досега – срещу ГМО, срещу добива на шистов газ, за запазването на българската природа, срещу монополите и в частност ЕРП – тата. Нещо повече – внасял съм като конкретни законопроекти почти всичко, което виждахме като искания по време на протестите – за ревизия на приватизационните сделки, отзоваване на депутати и премахване на имунитета им, спасяване на 3 и 4 блок на Козлодуй, проверка на имуществото на политиците и магистратите, намаляване на скъпата зелена енергия и тази от американските ТЕЦ – ове. Затова не мога да не ги подкрепям. Друг е въпросът, че много хора започнаха да говорят от името на протестиращите. Силно съм разочарован, че част от тези лица започнаха да се домогват до политически постове и облаги. Забравиха някои от своите основни искания и се прилепиха към различни политически партии. Бях изумен, когато видях хора от протестите, които лично познавам и уважавам, да говорят, че ще прибират партийната субсидия, ако влязат в парламента. Ще им кажа само: скъпи приятели, не се подавайте на това изкушение, защото това са срамни и мръсни пари. Тези милиони са събирани от българските пенсионери чрез ДДС, а се лапат от шепа алчни партийни негодници. Ако ги докоснете – вие ще станете като политиците, срещу които се вдигнахме.

- Защо хората се оказаха в порочния кръг да избират отново между ГЕРБ и БСП, въпреки масовото недоволство?

- Стратегията на големите партии е да излъжат гражданите да гласуват не за тях, а против някоя друга формация. Ръководството на БСП внушава на своите избиратели, че ако не гласуват за нея, ГЕРБ ще продължи да управлява. Аз съм учуден, че Станишев постави въпроса за ревизия на приватизационните сделки и премахване на плоския данък на конгрес на БСП, при условие, че именно при неговото управление той лично отказваше да приеме предложението ми за ревизия на тези сделки. Колкото до плоския данък, когато БСП го приемаше, аз лично им казах от трибуната, че във всички страни на ЕС и дори в САЩ богатите плащат повече от бедните. Тогава не ме чуха. Колкото до ГЕРБ – тяхната стратегия е да плашат хората, че ако те не гласуват за Бойко Борисов – ще се върне тройната коалиция. За обещанията на „Атака” и РЗС въобще не ми се говори, защото те няколко пъти се обръщаха като фурнаджийски лопати през миналия парламент – ту подкрепяха и хвалеха безрезервно ГЕРБ, ту бяха бясна критика на Бойко Борисов. Решението според мен е хората просто да не гласуват за старите политически партии и така да им покажат червен картон. Нека обаче внимателно да се вгледат в лицата на новите политически партии и да търсят хора, чиито позиции са познати чрез политическите им позиции през последните години. Не бива да се доверяват на хора и организации, възникнали от нищото, без биографии и позиции. А такива се нароиха много напоследък.

- Какво се крие зад опита на ГЕРБ със стари муцуни да привличат с нови обещания и социални програми, кой трябва да носи отговорност са предишния им провал?

- Не виждам нищо ново в ГЕРБ. Първото, за което Бойко Борисов трябва да отговаря е защо приватизира остатъчните 33% от ЕРП –тата и то на нищожна цена. Още в началото на мандата аз му предложих да направят пълна ревизия на тези дружества, да сметнат колко са откраднали от потребителите, какви дивиденти дължат на България и държавата да си върне собствеността. Една прокурорска проверка и един честен съд незабавно би върнал собствеността на държавата. Само за дневни хонорари на сътрудници тези наглеци са плащали по 5-6 хиляди лева на ден. Отделно купуваха тока от НЕК на 9 стотинки, а го продаваха двойно. За надписаните сметки не искам и да говоря – това бе причината хората да пометат това правителство. Що се отнася до лицата – Цветан Цветанов заяви, че Искра Фидосова ще води листата в Монтана. Това ще доведе до огромен спад на и без това оредяващата подкрепа на ГЕРБ. Така че на тези избори наистина може да има изненади. Дебело подчертавам, че отговорност за надписаните сметки за тока носи и БСП, защото в управлението на ЧЕЗ беше бившият депутат от БСП Антон Кутев.

- Защо  днес и политиците, и гражданите не повдигат въпроса за  златните концесии и бъдещето на фирмата „Дънди Прешъс”?

- За Дънди и грабежа на българското злато в миналия парламент лично поставих от парламентарната трибуна въпроса пред тогавашния премиер Станишев. От 100 кг. добито злато концесионерът получаваше 98,5 кг., а България – само 1,5 кг. Станишев призна, че това е грабеж, но не направи нищо да развали концесията. Милиарди изтичат всяка година чрез златото и други полезни изкопаеми. Този грабеж трябва да го спрем всички заедно, като изритаме от властта всички онези, които го позволяваха.

- Гневните граждани искат смяна на системата, но освен политиците, не трябва ли да бъдат изметени и задкулисните връзки с монополите, корумпираната държавна администрация, кой да е приоритетът в тази промяна?

-  Не трябва да обвиняваме протестиращите за това, че нямат необходимия опит и познания. Важното е те да са честни хора. Според мен проблемите със здравеопазването, ниските доходи и монополите са приоритет номер едно. За мен политиците, които превърнаха болниците в търговски дружества, а здравето в стока трябва да влязат в затвора и никога да не излязат оттам. Монополите са свързани с държавните структури, които трябва да ги контролират. С Парламента, с правителството, с ДКЕВР, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията. Трябва да бъде прекъсната тази мафиотизирана връзка между монополите и властта. Затова в парламента трябва да влезе група от почтени и честни хора, които да вадят пред обществото далаверите на властта. Иначе монополи и картелни споразумения има навсякъде – и при тока, и парното, банките, застрахователите, и при водата. Софийска вода например купува водата по 2 стотинки, а я продава за почти 2 лева. Сега искат поредно увеличение. Имайте предвид, че близо 60 % са загубите, а те се включват в цената за потребителите. В другите европейски столици са около 10 %. Затова казвам, че ако в следващия парламент влязат 50-60 честни депутата могат да направят чудеса.

- Не е ли утопия, че само 50-60 честни депутата могат да извършат очакваните промени?

- Ако хората масово не гласуват за традиционните парламентарни партии и ги изритат от властта, ако в парламента влезе ново некорумпирано и непартийно мнозинство - промените могат да бъдат извършени буквално за няколко месеца. Но дори и да пробие само една група от почтени хора – те могат да направят чудеса. Ще ви дам пример – двама независими депутати – заедно с г-жа Банкова, успяхме да премахнем наказателните лихви за предсрочно връщане на потребителски кредити, успяхме да наложим забрана върху строителството в междублоковите пространства, забранихме такса „електромер”. Попитайте се защо нито една партия – и от управляващите, и от опозицията не предлагаше тези неща? Ще ви кажа направо – ако такса електромер беше фиксирана на 5 лева на месец, това означава, че всеки абонат на ЕРП –тата трябваше да плати по 60 лева годишно само заради това, че има електромер в къщи. Тока щеше да се плаща съвсем отделно. Забраната действа вече шеста година, което означава, че на всяко българско семейство с един апартамент сме спестили по 360 лева. Ако човек има вила или къщичка на село – двойно и тройно. Това стана само с едно изречение в Закона за енергетика, чл. 120. Така че, ако в парламента влезе група от почтени хора – наистина ще направи чудеса.