Андрей Райчев: Ако съм на мястото на Цветанов, ще се гръмна

Зловещо е бивш министър да крие смейството си от страх в чужбина, това е мафия на власт, казва социологът

 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Райчев, как да реагира Бойко Борисов след разкритията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че Цветан Цветанов е подслушвал незаконно всички министри?

- Категорично трябва да го махне от политиката, преценявайки нещата от гледна точка на неговите интереси. Но прокуратурата направи възможното, за да се случи това признание на Найденов. Най-после имаме главен прокурор.

- Трябва ли да бъде повдигнато обвинение на Цветанов?

- В момента сме в предизборна борба и Цветанов има имунитет, като кандидат за депутат. Не знам какво казва законът в случай, че Борисов го махне от листите, но при всички случаи няма да му се размине и в това съм абсолютно сигурен. Трябва да е ясно, че скандалът е с европейско значение.

- Как да си обясним психологията на този скандал – 4 години всички в правителството  са знаели, че ги следят и подслушват, и са мълчали?

- Още преди две години съм казал, че Цветанов ще е първият български министър, който ще лежи в затвора, защото започна грубо погазване на законите. Но балонът, който той надуваше, се спука и то в един благоприятен момент. Аз наистина им съчувствам, но сега става ясно защо ГЕРБ е единствената партия, която бидейки на власт, не се разпадна парламентарната им група. Още не знаем какво се е случвало с депутатите, тепърва ще научаваме истории за тях.

- Зависим ли е Борисов от Цветанов?

- Това просто е абсолютно сигурно. Всеки първи в партията е зависим от всеки втори в партията. Спомнете си преди години какво се случи с Иван Костов и СДС, след като проговори ген. Богомил Бонев. Той просто бе отстранен.

- Каква трябва да бъде реакцията на Цветанов – ще се отдръпне или ще използва компромати, за да запази властта си?

- Ако аз съм на негово място, просто ще се гръмна. Не виждам друг полезен ход, но не му го пожелавам и не мисля, че ще го направи. Казвам го, защото офицерите, които са хора на честта в такива моменти, са си теглили куршума. Но всичко това го казвам метафорично, не дай боже още едно самоубийство.

- Как да разчетем факта, че един бивш министър е скрил семейството си в чужбина, защото го е страх от саморазправа?

- Това е отчайващо, зловещо. Това е мафия на власт. В очите на Европа това ще звучи страшно, защото не е страх от правосъдие, а страх от насилие. Но много се надявам този скандал да събуди имунната система на българина. Както казва Кънчо Стойчев - това е СПИН, губиш имунитет. Сега реакцията на българина е да възстанови защитните си сили.

- Борисов трябва ли да носи отговорност, че допусна явлението „Цветанов”?

- Има ли някой, който сериозно мисли, че Борисов не е знаел какво върши Цветанов? Не само е знаел, но и на тези действия се крепеше групата им. Та спомнете си, че той лично им го каза, че ще ги подслушва, а министрите като послушковци казаха, че са съгласни. Но каква беше реакцията на хората – всички мълчаха.

- Скандалът, който отвори Мирослав Найденов, ще повлияе ли на изборните резултати?

- Размерът на скандала е такъв, че би трябвало да окаже влияние на резултата. Но все пак остават още доста дни и тепърва ще се говори по тази тема, и  едва  ли чутото до сега е всичко. Такъв предизборен скандал нито съм виждал, нито съм очаквал, че е възможен. Ако и това не окаже влияние на българина, значи сме медицински случай. Не знам дали има нормален човек, който да не изтръпва от ужас, чувайки тези разкрития – подслушват се министрите, президента, а какво се е случвало с опозицията тогава? Просто зловещо. Но ако народът реши отново да ги избере и си ги харесва, какво можем да направим. Това е демокрацията и така ще живеем за чудо и приказ на целия свят. Но искам да обърна внимание на един много важен детайл – Цветанов и обкръжението му са били напълно сигурни, че вечно ще са на власт. Красноречив е фактът, че даже не са заличили следите от подслушванията, така да се каже са оставили автомата на местопрестъплението. И още нещо не трябва да се пропуска – добре, подслушвали, но какво чуха, какво откриха, какво разкриха, кого в затвора вкараха? Просто нулев резултат.