Вместо достойни българи, „калинки” кацнаха в „Хилтън” до Обама

Хора на ГЕРБ, известни с гафове, ще се молят на Христос, похапвайки яйца във Вашингтон

Снежана Манова

Генномодифицирани от ГЕРБ калинки ще налазят днес вашингтонския хотел „Хилтън”, намиращ се само на няколко минути пеша от Белия дом. Те ще станат част от 61-та Национална молитвена закуска, която се прави всеки първи четвъртък на февруари от 1953 г. насам. 

По традиция президентът на САЩ събира близо 4000 гости от цял свят - високопоставени политици, държавни лидери, парламентаристи, представители на местни власти от чужбина, дипломати, висши офицери, бизнесмени, учени, хора на изкуството от най-различни жанрове, духовници, общественици. Събрани заедно, всички те търсят отговор на въпроса как благородните и хуманни идеи и принципи на Исус Христос си пробиват път в иначе противоречивия и пълен с бруталност и алчност съвременен свят.

"Богоизбраните" да похапнат пържени яйца с президент Обама българи се оказаха

доста компромисни и дори скандални личности -

заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Водач на елитната група пък ще бъде народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, който участва и миналата година на специалната US закуска. В медиите пък неслучайно бе изпусната информация, че Нунев е получил привилегированото право от двама щатски сенатори да определи достойните българи, които ще се молят с лидери от цял свят.

От раз остава впечатлението, че родната групичка е стройно подбрана само и единствено от членове на управляващата партия ГЕРБ. През последните четири години хората на Бойко Борисов преядоха от мания за тотално присъствие и доминиране. Даже по времето на Тодор Живков при посещения в чужбина включваха по някой червен земеделец и безпартиен от ОФ-то, иронично подмятат депутати в парламента. Те припомнят, че от 20 г. българи присъстват редовно на елитната церемония, но винаги съставът е бил пъстър и с убедителни личности. По-куриозното в случая обаче e,

че родните отличници да закусват в Хилтън се прочуха със скандали и сега сякаш излиза, че за награда са пратени на задокеанска екскурзия.

Безспорен фаворит в групичката е зам. министър Боянова. Именно тя забърка една от най-големите афери в управлението на ГЕРБ – Дюнигейт. Заместничката на земеделския министър Мирослав Найденов се оказа лицето, подписало евтината продажба на 29 декара дюни край брега на морето. Според еколози щетите за държавата са за няколко милиона лева, а Боянова нагло се оправда, че не видяло какво точно подписва, защото папките били много. Така от цялата далавера облагодетелстван остана кумецът на вътрешния министър Цветан Цветанов, който реално без търг и на тънки цени е прилапал апетитния имот. Боянова обаче се оказа, че попада в полезрението на държавното обвинение още две години преди "Дюнигейт".

Антикорупционната комисия при парламента е сезирала главния прокурор по сигнал на депутати от Синята коалиция за "наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които  Боянова е работила преди да стане зам.- министър".

Освен това тя е била в конфликт на интереси и със съпруга си  - Иван Боянов, началник отдел "Правен" във Държавен фонд „Земеделие".

Другата „калинка”, която ще се пъчи с пържените яйца на американския президент е Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД. Градската мълва твърди, че благодарение на генералската партия човекът, без да има представа от ядрена енергетика се е издигнал от снабдител на детските градини в столицата, до депутат, зам.-министър на икономиката и шеф на атомната централа.

Във визитната му картичка на сайта на централата пише: „Валентин Николов има дългогодишен опит в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата.” Но не е посочено нито едно работно място, на което той е натрупал този важен опит. Това обаче не е най-големият проблем на Николов. От както е начело на централата, през май 2012 г., се случиха цели четири аварийни спирания на двата действащи енергоблока и едно аварийно временно намаляване на мощността. Тази честота на инцидентите е без прецедент в 39-годишната история на АЕЦ. Ядреният физик Георги Котев е категоричен, че основната причина за това е продължаващата практика за натоварване на действащите мощности над допустимият номинал от 100%, до 104-106%. АЕЦ „Козлодуй” няма разрешение от ядрения регулатор (АЯР) за това. Откакто е начело на компанията Николов не успя да отстрани богоизбраните партийни посредници в търговията с ток. За последната година цените, на които се продава токът на частниците са паднали с около 10.4% (от 72 лв. за 1 МВт.ч до около 64.5 лв. за 1 МВт.ч), а в същото време от 1-ви юли 2012 г. сметките за крайния потребител скочиха с 13.6%. Така на практика се осъществява комбинирана схема за източване на атомната централа и за ограбването на крайният потребител едновременно, за сметка на нарастналите печалби на частните търговци. Очевидно АЕЦ „Козлодуй” съучаства в тази схема, а бюджетът губи печалби.

Компромисен е и изборът на пловдивския областен управител Здравко Димитров. Съгражданите му под тепетата коментират с ирония закуската в Хилтън и се питат какви са обществените му заслуги. За сметка на това те припомнят левашките му гафове. Пловдивският губернатор бе сред герберите, които си раздадоха тлъси бонису в края на първата година от мандата им, но после под натиска на Борисов върна парите. Най-големият му хит обаче е, че вместо да присъства на митинг-поклонението пред паметника на Христо Ботев в родния му град по случай 165 години от раждането на поета, пловдивският губернатор бе заснет в пиарска акция - участите  в „мъжко хоро” във водите на Тунджа край Калофер.

Водачът на „калинките” – русенският депутат Пламен Нунев, почти няма с какво да се запомни през черигодишният му престой в парламента. Срещу името му в интернет излизат единствено пикантни свалки със здравната министърка Десислава Атанасова и жълти истории за свадбата му с болярка в Созопол.

Оказва се, че

тези гербери са успешни единствено с гафовете си

и никой никога няма да даде отговор по какви критерии са ги изстреляли до Вашингтонския Хилтън. Още по-абсурдно пък звучи точно те да се молят на Христос! 

Опасно е за човечеството, ако и другите 4000 гости от цял свят  са подбирани със същия нескопосан аршин. На фона на много достойни българи, изявили се в политиката, науката, просветата и културата, „калинките”, които в читвъртък закусват с Обама, изглеждат направо пародийно и гротескно жалки. Но поради налагането на болшевишки принципи от ГЕРБ - това е „каймакът” на нацията, който ще ни отсрамва пред янките!

Тъжното е, че тази цървуланска философия се мултиплицира от управляващите във всички сфери на живота и така вече четвърта година обществото трябва да се равнява по измислени авторитети, със съмнителен професионализъм, значими единствено поради статуса на заемания от тях пост и принадлежност към партията, която е на властст. На българина винаги му е липсвало усещането на мярка и себеоценка, но къде са спали и американските дипломати у нас, та са набутали на шефа си гости, със скандална  и безлична репутация.