Медийният бос Гергов закрива комисията по досиетата на тайна среща с бизнеса в Правец

На тайна среща в Правец медийният и рекламен бос Красимир Гергов е договарял с представители на едрия бизнес мерки за закриване и ограничаване дейността на комисията по досиетата.

Това разкри пред Faktor.bg бившият шеф на комисията и син депутат Методи Андреев. Според него целта на тайната завера е била да бъде блокирана предстоящата проверка за агентурна принадлежност на  бизнесмените участвали в приватизацията на държавната собственост. Тази поправка на закона бе приета миналия януари по предложение на депутатите от ГЕРБ и подкрепена на депутатите от Синята коалиция, припомни Андреев.

 Шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов също допуска, че осветяването на имената на приватизаторите, свързани с Държавна сигурност са една от най-вероятните причини за атаката срещу комисията. Така ще станат ясни обвързаностите между преразпределянето на държавната собственост и зависимостите на отделни бизнесмени от тайните комунистически служби. Методи Андреев посочи, че наскоро е станал известен документ от 22 септември 1990 г. от среща на ръководството на НРС, което е правоприемник на ПГУ на ДС и ръководството на КГБ. Именно на нея се говори за нови форми за нелегално проникване чрез частни фирми, фондации, дружества с не стопанска цел. Андреев припомня, че организаторът на срещата Красимир Гергов е бивш офицер от УБО,  а вуйчо му генерал Бончо Бончев е дългогодишен зам. началник на специалната служба и доверен приятел на Тодор Живков. Според него притеснението на едрия бизнес от разкриване на връзките му с ДС е потвърждение на съмнението, че приватизацията не е била честна и справедлива, а свързана със задкулисието на тайните служби и е обслужила интересите на комунистическата номенклатура.