​Борисов: Бисеров искаше да ми вади зъбките, сега Радан Кънев иска да ми чупи ръчичките...

Вероятно на тях това им харесва повече от нашия консенсусен диалог, посочва лидерът на ГЕРБ

“Аз съм запазил мълчание, но декларирам пред народа, че ще положа всички усилия да има правителство. И се надявам на такава зрялост и у другите политици.” Това казва в интервю за “Преса” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Искам чрез вашия вестник да отправя и едно послание - ако искаме да влезем, и то пак със стабилно управление, в следващия мандат и да не оставяме повече чиновници, които са назначени за министри, да решават дългосрочно проблемите на България, всеки да отстъпи в името на стабилността! И да не поставят разделителни линии като оправдание за нещо, което партиите не са направили досега, макар че са били в управлението”, предупреди бившият премиер.

Той изразява съжаление, че резултатите от изборите показаха, че депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок са недостатъчни, за да излъчат стабилно управление. А и си е поставил за задача да не ги слуша (РБ - б.а.), да не ги коментира, защото техните мнения се менят непрекъснато.

“С какво помагат на консултациите изявления, че някой се готви да извива ръце, да чупи кости (думи на Радан Кънев - б.а.)? Тази лексика, ако беше употребена към друг, а не към така балансиран и спокоен човек като мен, а и със здрави ръчички, подчертавам, щеше да има много по-тежки последици. Но аз търпя. В партията ми обаче това предизвиква реакция. И Изпълнителната комисия, и партийни организации в страната ме засипват с имейли, обаждания, възмутени от подобен тип поведение. Все пак ние сме демокрация, имахме един месец кампания да говорим каквото си искаме, накрая хората отредиха този резултат. Ако са смятали, че най-доброто за България е Реформаторският блок, те щяха да гласуват не с 9%, а 90%., посочва Борисов.

Според него е твърде смешно говоренето на БСП, че в новия парламент ще играят опозиция, защото и на предишните избори народът не им даде нужното доверие, но те управляваха с ДПС и Атака. Освен това през тази година и два месеца сътворили толкова бели в държавата, че сега, когато трябва да се оправят, най-изгодното е да кажеш: „Аз съм опозиция.“

“Защо, като са в опозиция, подписаха за седми реактор за Козлодуй, защо подписаха за „Южен поток“? Защо промениха Закона за МВР, без да е финансово обезпечен? Защо направиха всичките тези поразии в държавата, защо не актуализираха бюджета и защо събориха КТБ по времето на Орешарски и Чобанов?”, пита политикът.

На въпрос какво най-много го притеснява на предстоящите преговори, Борисов обяснява: Прецених, че мое участие, на Цветанов, на кметовете ни дори в подобен дебат би създало дискомфорт. Затова изпратих три дами, членове на Изпълнителната комисия, които са с опит в парламентаризма: в правото - Цецка Цачева, във финансово-икономическата и бюджетната сфера - Менда Стоянова, и Румяна Бъчварова, консенсусен, диалогичен, подреден човек, който да държи политическата рамка на консултациите. И трите са много организирани, познават прекрасно системата и в същото време ще покажат максимална отговорност. Ако видят, че срещу тях стоят отговорни партньори, казах им да загърбят различията и да намерим консенсус. Така както правят в Европа - те слагат на масата за преговори първо това, което обединява, а това, което разединява, остава накрая, и почват едно по едно да отмятат, да отмятат. Така направиха в Германия. Не че беше приятно на германската десница да приеме вдигането на минималната работна заплата, но заради консенсуса го прие като предложение на социалдемократите. Но и социалдемократите направиха много компромиси. Ами в Белгия? Четири месеца преговаряха, преди да се излъчи правителство. Значи не само България има тези проблеми. Искаме и у нас консенсусът да стане по европейски модел. Но за това трябва всички да положим усилия. На преговори на мен не ми се ходи с гипсирани ръце и не ми отива. Защото, помните, Христо Бисеров от парламентарната трибуна искаше да ми избие зъбките, сега Радан Кънев иска да ми чупи костите! Вероятно на тях това им харесва повече от нашия консенсусен диалог, който се опитваме да водим, коментира Бойко Борисов.