​Проф.Чуков: Без аргументи не може да се твърди, че има хожди и имами, свързани с ИД

По информация на арабски източници, има членове на ИД чакат да бъдат настанени в България и да получат съответния статут

Операцията на ДАНС, започнала от ромската махала в Пазарджик, е безпрецедентна акция, от мащабите на акции в Западна Европа, които се извършват в подобни обекти – джамии, медресета и жилища на радикални ислямисти. Това каза в ефери на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той смята, че за да се каже дали има ходжи и имами у нас, свързани с “Ислямска държава”, подобни твърдения трябва да се аргументират много ясно от лице, представител на силовите институции. Например, това се прави от прокурорът във Франция или от министърът на вътрешните работи в Германия. Чуков обаче посочи, че България е интересна за радикалните ислямисти е заради това, че страната ни е транзитна държава, в двете посоки. По информация на арабски източници, има членове на ИД чакат да бъдат настанени в България и да получат съответния статут. Освен това така наречените каналджиите в Турция използват нашата територия като транзитна по отношение на четирите балкански държави.

Проф.Чуков има и своето обяснение защо именно ромското население е особено податливо на манипулация от страна на радикалния ислям.

През 90-те години на миналия век, когато държавата се сви, а службите бяха в ерозия, се получи някакво зарибяване на българсите роми от страна на мюсюлманите. Там бяха капланджиите – мъжете си пуснаха бради, а жените си сложиха бурки. Но това е по-скоро балкански модел, а не западноевропейски. Затова считам, че този широк обхват на акцията, проведена от ДАНС, при която са разпитани около 150 човека, и са претърсени духовни домове и жилища в няколко града, има и елемент на сплашване, защото никой не знае какво може да се случи, какво може още да се очаква от тези хора, коментира, проф.Чуков.