Родинци скочиха срещу Доган, защитават правата си

Българите мохамедани отправиха призив към българските и турските власти, българските и турските политици, българските и турските националисти и религиозните водачи да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани.

В нарочна декларация на възстановената българомохамеданска културно-просветна организация "Дружба Родина", огласена днес пред медиите от Мустафа Абдиков, съпредседател на организацията и  съпредседателя акад. Георги Марков, се казва, че Дружбата работи за единение на българите християни и българите мохамедани (помаците), които имат и живеят в едно общо Отечество.

Българите мохамедани са обърквани и потъпквани както по време на османското иго, така и по-късно - от възстановената българска държава и от Република Турция, се посочва в декларацията.

"Ние, наследници на старата "Дружба Родина" (1937-1944) и дейци, и съратници на възстановената българомохамеданска културно-просветна организация остро осъждаме фалшификациите за участие на българската армия в издевателства над мирното население. 

Не приемаме непоследователната и противоречива политика на българската държава към българите мохамедани и актовете на насилствена смяна на техните имена и вяра, отхвърляме политиката на асимилация и турцизация на българите мохамедани, които живеят на територията на Турция, както и ограниченията да говорят и изучават майчиния си български език", се казва още в документа. 

От “Дружба Родина” настояват българските и турските историци да изследват обективно този драматичен период. 

"Отправяме апел към всички сънародници - нека помним тези събития и преклоним глава пред паметта на всички невинни жертви. Нека всички българи: християни, мохамедани или с друго вероизповедание, независимо от това къде живеем - в България и по целия свят, да си подадем ръка и обединени да работим за просперитета на нашата родина - Република България", подчерта Абдиков.

"Политиците да си гледат политиката, а не да се занимават с историята", категоричен бе акад. Георги Марков, който задочно отговори  на приказките  на Ахмед Доган от последните дни - че трябва да има нов прочит на българската история.

"Балканската война я изследвам от 30 години. Никой в България не може да оспорва освободителния характер на Балканската война, защото тя се повежда в името на освобождаването на един милион и половина българи, тогава населяващи Македония и Одринския вилает, и политици не могат да се намесват, да искат пренаписване на историята, убеден е историкът.