Цинизъм: Ирина Бокова твърди, че била член на БКП "по необходимост"

Комунистическото и минало я направило радетел на политическия плурализъм и европейската интеграция

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да не успее да се пребори за поста генерален секретар на ООН заради своето минало, пише в. "Индипендънт". 

"Бокова беше номирана от България още през миналата година и смятана за сериозна кандидатура за вота през октомври 2016 г. Семейните връзки с елита от комунистическата ера обаче може да й попречат", пише авторът Андрю Макдауъл.

Бокова е дъщеря на Георги Боков - бивш партизанин, член на ЦК на БКП, негов секретар от 1968-1976 г. и главен редактор на в. "Работническо дело" в периода 1958-1976 г. Брат й Филип два пъти е депутат от БСП, началник на кабинета на Сергей Станишев и член на Висшия съвет на БСП от 1990 до 1997 г. 

Самата Бокова учи в МГИМО в Москва. Тя е бивш заместник-министър (1996) и министър (1996-1997) на външните работи от БСП в правителството на Жан Виденов и кандидат на социалистите за вицепрезидент в двойка с изкуствоведа Иван Маразов.

"Комунистическото ми минало ме направи радетел на политическия плурализъм и европейската интеграция", цитира "Индипендънт" думите на Бокова за "Ню Йорк таймс", когато в края на 2009 г. е избрана начело на ЮНЕСКО. 

В него тя добавя, че в младежките си години е била член на БКП, но "по необходимост". 

"Аз съм част от поколението на Студената война, не сме го избирали сами", казва Бокова.

Основният коз пред нея е, че е жена от Източна Европа - региона, който не е излъчвал генерален секретар досега и чийто ред е дошъл по силата на географската ротация, пише в статията Макдауъл.

Външният министър на Хърватия Весна Пусич също ще се кандидатира за поста. Въпреки че изданието я нарича "аутсайдер", според автора тя е "приличен" избор заради липсата на противоречиво политическо минало.

Превод:Faktor.bg