Трайков: Разсекретете таен доклад за зависимост на политици за обект за 20 млрд.

Правителството да разсекрети секретен доклад на ДАНС, който показва какво е влиянието на един обект за 20 млрд. върху зависими политически сили. Това обяви по Би Ти Ви бившият икономически министър Трайчо Трайков.

Той сподели, че е виждал секретния доклад, но не може да съобщи констатациите в него. По всяка вероятност става въпрос за проекта “Белене” и за финансови въздействия от Русия върху български политици. 

Трайков обяви, че един от елементите, който вдига цената на тока – е поддръжката за мрежата за високо напрежение. Чрез парите за тази сметка регулаторът събира пари, за да не фалира НЕК заради скъпи и неефективни проекти, като Белене, Цанков камък и други. 

Бившият икономически министър потвърди, че е подавал сигнали  за износ на ток от частни дружества през периода 2004-2006 година, но прокуратурата делото било смачкано. 

Той обяви като несериозни твърденията в някои медии, че Борисов е уволнил Дянков, защото двамата имали среща по време на ски.

Значи вярвате, че премиерът е лош и дребнав човека, който взима държавнически решения от такива елементарни поводи, попита иронично Трайков.

Според него отстраняването на Симеон Дянков е опит за пускане на кръв пред протестиращите, но в никакъв случай не е постигнат желания резултат.