Европарламентът ще нищи незаконните подслушвания на МВР

В сряда Комисия на Европейския парламент ще обсъди данните на прокуратурата за незаконни подслушвания от МВР.

 

Въпросът стигна до Брюксел, след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията Сергей Станишев до прокуратурата отговарят на истината. След което бяха образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, които според обвинението са пряко замесени в скандала с незаконните подслушвания.

Той ще бъде обект на внимание на закрито заседание на координаторите на политически групи в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, насрочено за 18 часа българско време, съобщава "Труд". Комисията може да изслушва свързани с темата лица. Още не се знае дали тя е поканила представители на българските институции. Целта на заседанието е да се реши как да процедира по-нататък парламентът по проблема. Дали той да влезе в открито заседание на комисия или в пленарна сесия, дали по него да има дебат или резолюция.

Припомняме, че решението да се обсъдят подслушванията в България беше взето на 18 април от председателския съвет на парламента, който включва неговото ръководство и лидерите на политически групи.

Припомняме, че миналата седвица  главният прокурор Сотир Цацаров официално обяви резултатите от проверка на обвинението в МВР. Според тях над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров.

Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС. В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни.