​Човекът, който шепне на ухото на Путин – по-циничен и от господаря си

Сватбата за руския новобогаташ-парвеню фокусира вниманието на световните медии

Президентските говорители са известни – за тях пишат, медиите им се подмазват и всеки следи думите им, с вниманието, с което следят и думите на техните могъщи шефове.

Главният редактор на „Ню Йорк таймс” Уилям Сафир преди години дори обяви: „За тях пишат и говорят толкова често, че скоро някои от тях се изпълват с чувството, че те самите са малки президенти”

За говорителя на Путин, Дмитрий Песков пишат и говорят много, той е известен не само с близостта си, но и с цинизма си, в който понякога успява да надмине дори самия президент на Русия.

През 2012 година Пусков предизвика възмущение, след като заяви след протестите в Москва, че протестиращите заслужавали „да бъдат размазани по асфалта”.

В последните дни интересът към него не е предизвикан от политически скандалните му изказвания. Песков стана герой на сапунена опера, която може да носи работното заглавие: Сватбата за руския 

новобогаташ-парвеню

Пищната тридневна сватба с олимпийската шампионка Татяна Навка беше жадно следена от руските медии, не само жълтите, но и тези, които искат да бъдат харесвани от могъщия Песков.

Тя се проведе в Гранд Родина - най-скъпия хотел и любимия на Путин Песков беше наел целия хотел, ресторантите, баровете и басейните към него за гостите си за три дни.

Това, което може да се види на всяка чалга сватба, може да се види и на пищната сватба на президентския любимец.

С някои типично руски подправки. Вторият ден на сватбените тържества съвпадна с деня на Военновъздушните сили, поради което не само добре почерпеният младоженец и неговите видни приятели, но и булката и нейните дружки позират с патриотични атрибути - военни барети, знамена и пиянските им погледи са адекватни на националистическото опиянение и умиление, което всеки добър и обичащ ВВП руснак трябва да демонстрира в този ден.

Накрая, както казват руснаците: искахме да е по-добре, ама стана както винаги.

„Досадният” на Кремъл опозиционер Алексей Навалний развали ефекта, като публикува снимката със скандално скъпия часовник на Песков.

650 хиляди долара са си 650 хиляди долара и още в понеделник Песков трябваше да даде обяснение.

Официалното обяснение беше тотално нескопосано и макар в арогантния стил на Песков, все пак не обясни нищо.

А то звучеше така - любящата младоженка, богата олимпийска шампионка се чудила, чудила какъв сватбен подарък да направи на любимия си, беден държавен чиновник? И изведнъж намерила „изход” - купила му часовник.

Освен любов, в часовника е вложена и много работа, оплака се Навка, за него тя работила „дори през лятото”.

"Аз съм олимпийски шампион. Работя много, включително и през цялото лято. И разбира се - получавам пари за труда си, мога да си позволя да направя един хубав подарък".

Без обяснение остана фактът, как така часовникът е на ръката на Песков, този път в ролята на любящ баща, докато прегръща дъщеря си от втория брак, тя пък пуснала снимката в инстраграм още на 18 април тази година.

Малко гузна изглежда двойката заради настоятелните твърдения, че часовникът не струва повече от половин милион, в отказа си да отговорят каква е стойността на часовника и в непрекъснатите твърдения, че „той струва по-малко, отколкото казват”.

Авторът на сватбените снимки, от които тръгна скандалът - Олег Митвол - даде съвсем различно обяснение на ситуацията:

"Младоженците решиха да се пошегуват. По едно време Песков си размени часовника с един от познатите си, който присъстваше на тържеството. После започна да позира с него. Ние очаквахме, че журналистите ще реагират на този майтап. И не сбъркахме. На следващия ден всички започнаха да пресмятат колко струва часовникът и как така държавен служител може да придобие подобен разкош със скромната си заплата", коментира Митвол.

Никой обаче не потвърди "алтернативното" обяснение на сватбаря, а и Песков не изглежда да се забавлява особено след скандала.

Официално Дмитрий Песков е обявил годишен доход от 9 184 358 рубли (малко над 146 000 долара), два апартамента с обща площ от 217 кв. м, паркомясто от 12 кв. м и лек автомобил Mercedes-Benz G-клас.

От декларацията на говорителя на Кремъл става ясно, че три от петте му деца притежават собственост в още три апартамента по 140 кв. м.

Но биографията на Дмитрий Песков може да ни подскаже повече – за неговата

кариера, влияние, богатство…


Бащата на Песков е съветски дипломат и офицер под прикритие в Близкия Изток. Той настоява синът му да завърши Института за Азия и Африка и веднага след завършването му го урежда на работа в руското МВнР. До 1994 година той заема незначителни длъжности, а след това прави кариерен скок и е назначен за втори секретар на руското посолство в Турция.

През 1993 година, след като Владимир Жириновски влиза в Руската дума, Песков, както много от децата на съветската партийна и КГБ номенклатура става член на неговата ултранационалистическа партия.

В интервю през 2013 година той обяснява това с факта, че Владимир Жириновски и партията винаги са му били „симпатични”.

През 1999 година той е „прикрепен” към президента Борис Елцин по време на важна международна среща в Истанбул.

След като Владимир Путин печели президентските избори през 2012 година Песков е назначен за заместник-началник на кабинета му, а малко по-късно същата година за негов личен прес-секретар.

Песков е женен три пъти. Първата му съпруга е внучка на съветския военачалник Будьони, втората – Екатерина е дъщеря на съветски дипломати.

Разводът му с нея е скандален, заради изневярата с Татяна Навка и факта, че той живее с нея и имат дъщеря, преди още да е уредил отношенията си с Екатерина.

Още един скандален факт е свързан именно с Екатерина, бивша учителка, която живее в Париж, без да работи и без да разполага със собствен капитал, в разкошна самостоятелна къща в близост до Елисейския дворец. Тя е дотолкова претенциозна, че дори е обявила, че се занимава с благотворителност, но без да пояснява откъде разполага със средства.

Дъщеря им Екатерина учи в най-старото и скъпо частно училище в Нормандия-Ecole des Roches. Освен това разполага със самостоятелен апартамент, където да си „отпочива извън училище”.

Останалите две деца от този брак-Денис и Мика живеят също във Франция и посещават частни пансиони.

При официално декларираните доходи на Дмитрий Песков това не е възможно, 

без да става дума за незаконни средства

Безпардонната демонстрация на богатство от страна на руските чиновници е характерна особеност на путиновия режим. Смята се, че обществото не трябва да се бърка в това откъде са парите им: вече дни наред в социалните мрежи кремълските тролове се занимават с това да обясняват, че е „тъпо” да се повдига въпросът за часовника и откъде са дошли парите за него.

Нещо повече-руските телевизии, включително и тези, които предават за чужбина и продават видеоматерили за така наречения обмен тиражират анкети със „случайни” руснаци и рускини , които твърдят, че няма нищо лошо в това богатата младоженка да купи скъп часовник на любимия си, че това е шик, че по този начин руските хора започват да приличат на богатия Запад и това е повод за „гордост”.

Руснаците са търпелив народ, на държава отдалечена на светлинни години от демокрацията, но в условията на продължителни несгоди и бедност, в един момент може и да се запитат - действително ли Путин и хората, които шепнат на ухото му, могат да се отнасят към страната им, като със своя собственост?

Превод: Faktor.bg