​„Дружба Родина”: Без давност за фалшификациите с българската история, насаждащи омраза!

Поради изтекла давност турски професори отърваха наказателно преследване в България

Иван Грозданов

Да няма давност както за престъпленията на тоталитарния режим, така и за тези, които фалшифицират българската история и насаждат етническа и религиозна омраза. За това призовават българския политически елит от българо-мохамеданската организация „Дружба Родина”. Апелът им е изпратен в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Излагат се факти за целенасочено фалшифициране на историческата истина за промяната на имената на българите мохамедани в периода 1972-1973 г. от турските професори Хюсеин Мемишоглу и Илкер Алп в книгата „Страници от историческото минало на помаците” (виж ТУК разследване на Faktor.bg по темата, б.р.). В постановление на Софийската районна прокуратура от 02.07.2015 г. се установява, че твърденията на проф.Хюсеин Мюмюшоглу и проф. Илкер Алп за масови убийства на българи мохамедани по време на преименуването им не отговарят на истината и турските професори лъжат. Но съдебно производство по случая няма, защото има зтекъл давностен срок.

От „Дружба Родина” сочат, че е имало и проверки на Военно апелативна прокуратура-София и Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, които доказват, че

няма масови убийства през 1972-1973 

извършени от българските органи на реда. Затова от организацията настояват пред главния прокурор Сотир Цацаров проверката на Софийска районна прокуратура да бъде възобновена. Те се аргументират с обстоятелството, че прокурор Чавдар Железчев не е разследвал в детайли последиците от фалшификациите на двамата турски професори и твърди, че ”не са установени данни трето лице да е използвало книгата на Мемишоглу за всяване на етническа и религиозна омраза”. Нещо повече цитирани са многобройни случаи на позовавания на тази книга. Така на нея се опира проф. Евгения Иванова от Нов български университет в книгата си „Отхвърлени и приобщени” и в статията „Идентичност на помаците в България”. Областния лидер на ДПС Смолян Салих Аршински в интервю за местен вестник твърди за 25 убити в Смоленско. Тунджер Кърджалиев, депутат от ДПС в 41 НС заявява, че жертвите са 617. Същата цифра се тиражира от журналистката Еми Барух в Дойче веле в статията „Белите петна в паметта на България”. В Декларация на ДПС от 20 декември 2014 г. по повод тридесет години от т.нар. Възродителен говори за стотици убити. Това се тиражира и на форум в Истанбул на 18 декември 2014 г., както и по Турската национална телевизия в документален филм.

Според „Дружба Родина” никой, включително и Софийска районна прокуратура не си е направила труда да поиска турските професори 

да посочат източниците си

за твърденията за масови убийства, както и конкретни данни за публикувани снимки. Не е изискана и рецензия за книгата от учени от БАН.

В тази връзка от Дружба Родина настояват на предстоящата научна конференция в София, подготвяна от Българска академия на науките и Истанбулския университет ,която трябва да се състои от 26 до 28 ноември да бъдат поканени двамата турски професори. Призовава се турският посланик Сюлейман Гьокче да съдейства за тяхното участие. В апел до председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров се предлага да се даде възможност на турските професори публично да защитят тезите си. Освен това от ”Дружба Родина” обещават да ги разходят за селата, за които са писали, че има масови убийства и да ги срещнат с местните жители за да получат информация от първа ръка.

В галерия: 

1. Архивна снимка от протест на българомохамедани в Родопите, през 1972 г., публикувана във френско издание

2. Корицата на пропагандната книга на турския професор