Тренчев: Излишъкът на ток може да взриви България

Трябва да се създаде кризисен щаб за енергетиката, защото там зреят големи социални и икономически проблеми, които могат да взривят държавата. За това предупреди по Нова ТВ лидерът на “Подкрепа” Константин Тренчев.

 

Той посочи, че сега имаме голям излишък на електроенергия и няма какво да я правим. От друга страна, задължително трябва да изкупуваме тока от фотоволтаиците, след снега и пролетните дъждове язовирите са пълни и трябва да ги изпускаме, а това значи ТЕЦ-овете да намалят работа или да спрат. В момента много от миньорите са в принудителна отпуска, говори се за съкращения, за затваряне на ТЕЦ-ове. Тренчев посочи, че задължително трябва да се махне излишната и ограничаваща такса износ, за да се стимулира продажбата на ток за външни клиенти. 

Той обясни, че на вчерашния съвет на Тристранката правителството не са били готови с идеи, но е нормално, защото не могат толкова бързо да се ориентират какво се случва в държавата. Тренчев бе категоричен, че Дянков е изтъргал хазната  и сега ще бъдем изправени пред страшни проблеми. Той обаче призова кабинета, за да се подпомогнат социално най-слабите в държавата, да се орежат разходите в някои министерства в МО и МВР. Според синдикалиста обаче дългосрочното решение на проблемите е със задвижване на икономиката, реални програми за заетост и нова политика за доходите. 

..............................