​Граждани: Искаме парк „Оборище“, а не „Заимов“, кръстен на съветски шпионин

Недопустимо е една от централните зони в столицата на носи името на герой на СССР

Обществени организации и граждани са внесли искане до Столичния общински съвет централният парк „Заимов“ да бъде преименуван отново на „Оборище“. Според тях недопустимо е софийски парк да носи името на съветски шпионин и герой на СССР. Искането е внесено на 18 юли и се очаква да бъде разгледано на последната сесия през тази седмица. Ето и пълният текст на предложението:

До

Столичен общински съвет

Уважаеми Госпожи и Господа общински съветници,

През 2007 г., в края на мандат 2003-2007 г., Столичният общински съвет взе решение за преименуване на парк „Оборище“ на парк „Генерал Заимов“. Докладът за това решение беше внесен от групата на БСП в СОС.

На 23 март 2011г. група общински съветници внесе доклад за преименуване на парка като се върне придобилото вече популярност име на парка „Оборище“, за което е изказана и подкрепата на кмета на район „Оборище“. В този доклад е подчертано, че предложението на БСП за преименуването на парка на името на ген. Заимов е с очевиден ироничен подтекст към вече обявената от „Алианс за София“ кандидатура на неговия внук Мартин Заимов. Обърнато е внимание и на факта, че предложението на БСП е подкрепено само от други партии, които след 2007 г. нямат представителство в политическия живот на столицата. Въпреки сериозните аргументи този доклад е отхвърлен.

Днес, ние, група граждани и представители на граждански организации и сдружения се обръщаме към вас, госпожи и господа общински съветници, с искането да бъде възстановено името на парка и да бъде преименуван на „Оборище“. Като подкрепяме вече посочените в доклада от 23.03.2011 аргументи, държим да подчертаем, че употребата на акт, който е предназначен за израз на почит към хора със заслуги към града и държавата, за да бъде иронизиран политически опонент, е недопустима обида към софиянци. Още по-обидно е за нас като българи, че един от най-представителните столични паркове е именуван на български генерал осъден на смърт и разстрелян за шпионаж в полза на чужда държава. По късно тази държава го обявява за свой герой – Заимов посмъртно е обявен за герой на Съветския съюз. Всички други столични паркове носят имената на местности. Изключение прави Борисовата градина, която е кръстена на Цар Борис III, в името на когото е обявена смъртната присъда на ген. Заимов.

Уважаеми госпожи и господа общински съветници, призоваваме ви, като българи и софиянци, да подкрепите това наше искане за отмяната на един позорящ Столичния общински съвет акт и да гласувате за преименуване на парк „Генерал Заимов“ на парк „Оборище“.

Съюз „Истина“

„Съюз на репресораните от комунистическия терор в Република България“,

„Съюз на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища“ ,

Сдружение „Българска Европамет“,

Съюз „Справедливост“,

инициатива „Обществен натиск“

Иван Сотиров, Петър Бояджиев, Георги Саръиванов, Атанас Илев, Стоян Райчевски, Фреди Фосколо, Иван Груйкин, Димитрин Вичев, Петко Ковачев, Христо Писаров - Архиепископ към Вселенска Съборна Църква на Христа, Драго Михалев, Ангел Малинов, Иван Пировскир Серафим Николов, Пламен Даракчиев, Тошо Пейков, Красен Станчев, Жаклин Толева, Кръстю Кръстев, Бойко Богданов, Тодор Токин, Пенка Арменковар Наско Чулджиян