Борисов и компания обсъждат шокова оставка на кабинета и избори през април

Премиерът подведен с грешни стратегии от платени журналисти и социолози

Бойко Борисов и екип от платени социолози, политолози и журналисти обсъждат вариант правителството да подаде оставка и да се отиде към предсрочни избори. Това разкриха пред Faktor.bg източници от „Дондуков”1.

Анализ показал, че през последните три месеца 80% от ходовете на кабинета и министрите са грешни, неуверени и имат обратен ефект сред обществото. Тенденцията била до започването на редовната предизборна кампания през юни рейтингът на ГЕРБ съвсем да се срине. От друга страна, било ясно, че опозиционните партии все още не били готови за извънреден вот, много от коалициите не са сформирани. Така при гласуване в края на март или април партията на генерала ще запази възможно най-добри  позиции. Тази теза застъпва и социологът Андрей Райчев.

Хората на Борисов сега твърдят, че кризисният сценарий бил работещ, но до края на миналата седмица. След масовите гневни протести в цялата страна през неделя станало ясно, че дори и с предсрочни избори гражданското недоволство няма да спре и ако се направи служебен кабинет, всички бунтове ще се стоварят като негативен пиар върху ГЕРБ.

От друга страна, министрите от правителството нямали и времеви ресурс да заметат следите от действията си при незабавна оставка. В началото на февруари вариант за предсрочни избори даже бил коментиран в предаване на Георги Коритаров от неофициалния съветник на Борисов финансистът Кольо Парамов. Сега обаче тази тактика вече не била работеща. Освен това се оказало, че по места в страната структурите на ГЕРБ са в шок и паника, много от активистите им се отдръпнали и се озъртали за новите победители. Допълнително усложнение създавали и депутатите. Над 60% от тях щели да бъдат извън новите изборни листи на ГЕРБ, а това не ги стимулирало да работят за нова победа на генерала.

Преди седмица самият Борисов споделил в близкото си обкръжение, че му е писнало и може да се оттегли от властта. Анализите показвали още, че поръчковите медии вече не им вършели работа, а самият премиер бил бесен на някои престараващи се журналисти, че го подвели с грешни тактики, които пълнели с пари само личните им джобове.